≫ 

34 rudara stradalo u nesreći u jami Strmosten pre 37 godina: Njihove kolege danas ih se sećaju

Oni su poginuli 21. aprila, kada je oko 10.30 sati došlo do eksplozije metana

  • 0
Resavica

Foto: JPPEU Resavica

Nezgode u jami Strmosten rudnika Vodna nisu retke, a najveća zapamćena nesreća dogodila se kada su 1984. godine nastradala 34 radnika.

Oni su poginuli 21. aprila, kada je oko 10.30 sati došlo do eksplozije metana.

Na mesto nesreće prva je stigla Rembasova četa za spasavanje, a zatim i čete iz Aleksinca, iz rudnika "Soko", "Bogovine", "Morava".

Formiran je fond za pomoć porodicama nastradalih rudara iz koga su zbrinjavane porodice nastradalih i školovana njihova deca.

Prema rečima rudara, gotovo da nema godine kada se ne dogodi neka nesreća, neretko i sa smrtnim ishodom.

Rudari odali poštu stradalim kolegama

 

Rudari JP PEU Resavica obeležili su danas 37 godina od tragedije u rudniku Vodna, jama Strmosten, kada je stradalo 34 rudara. Polaganju venaca ispred spomenika Cvet u kamenu prisustvovao je direktor kompanije Marko Vuković sa saradnicima, kao i predstavnici sindikata. Okupljenima se obratio upravnik rudnika Stevan Jelić.

- Okupili smo se da još jednom odamo poštu 34. rudara koji su 21. aprila 1984. godine tragično izgubili živote. Taj dan ostaće zavek tužna uspomena našeg rudnika i porodica nastradalih rudara. Uvereni smo da će rudari trajno negovati uspomene na stradale rudare, rekao je on.

Rudnik Vodna u sistemu Rembasa i Resavice je najveći i zapošljava oko 330 rudara koji godišnje iskopaju oko 100 hiljada tona uglja.

Video: Nova železnička nesreća u Egiptu: Poginulo 11, povređeno najmanje 98 osoba

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA