Strazbur odbacio dve nove tužbe protiv Srbije za nestale bebe

Sud je utvrdio da nema posebnih razloga u smislu ugroženih ljudskih prava, a koji bi zahtevali dalje ispitivanje ovih slučajeva, navedeno je u saopštenju

  • 4
Sud za ljudska prava u Strazburu

Foto: Shutterstock

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbacio je dve nove tužbe protiv Srbije, a koje se odnose na nestanak beba tokom osamdesetih godina prošlog veka, javlja RTS.

Budući da je Srbija u februaru prošle godine usvojila zakon koji se odnosi na rešavanje ovog pitanja i odštete roditeljima nestalih beba, sud je utvrdio da nema posebnih razloga u smislu ugroženih ljudskih prava, a koji bi zahtevali dalje ispitivanje ovih slučajeva, navedeno je u saopštenju.

Sud navodi da su tim zakonom predviđene i sudske i vansudske procedure povodom situacija sa kojima su se suočavali roditelji, a u cilju otkrivanja istine o nestalim bebama.

Pomenuti zakon je takođe predvideo sistem u kojem domaći sudovi mogu da istraže i pribave dokaze, ne samo na zahtev tužioca, već i po službenoj dužnosti, a kako bi utvrdio sve relevantne činjenice slučaja.

Sudovi su takođe dobili ovlašćenja o dodeli obeštećenja roditeljima kada za to ima razloga.

Inače, Zakon je predvideo i formiranje komisije za prošireno istraživanje, prikupljanje podataka i ustanovio bazu DNK podataka.

Sud u Strazburu je 2013. godine obavezao Srbiju putem presude u slučaju Zorice Jovanović, koja je takođe nestala beba, da zakonski reguliše procedure za utvrđivanje istine i dosuđivanja odštete roditeljima nestale dece.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mrki

    22. april 2021 | 00:44

    To je i za ocekivati kad se zna da su stranci najvise kupovali nasu ukradenu decu u sprezi sa nasim kriminalnim zdrastvenim radnicima

  • Slobodan

    22. april 2021 | 01:44

    Do sada sam verovao u tu instancu i pravdu,sada vidim da su isti deo sistema,zavlače ja,zamlaćivanja i odugovlačenja i to sa kojekakvim komplikovanim objašnjenjima odluka koje ne vode ka rešenju. Dakle,morat će raditi ulica i kolac,ovo nije normalno da se toliko grčevito brane i kriju istinu,tu zaista treba pravdu uzeti u svoje ruke. Doktori,bezbednjaci i političari koji su ovaj greh skrivali zaslužuju naj gore kazne.....seme im treba zatrti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA