≫ 

Danas je Vrbica, dan dečije radosti. Običaj je da se oko struka nose grane vrbe, a deca zvončiće

Vrbica je uvek subotom, dan uoči praznika Cveti, koji je nedelju dana pred Vaskrs

  • 3
Lazareva subota, vrbica, cvece venci od cveca devojcice deca Foto: Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave jedan od najlepših praznika - Lazarevu subotu, u narodu poznat kao Vrbica.

Smatra se da je tog dana Isus Hrist vaskrsao Lazara iz groba, koji je već četiri dana bio mrtav. Na ovaj dan, običaj je da se oko struka nose grančice vrbe, a deca nose i zvončiće oko vrata, što simbolično predstavlja pozdrav Hristu, koji je ulazio u Jerusalim.

Ova svetkovina se obeležava poslednje nedelje Časnog posta i posvećena je uspomeni na vaskrsenje Lazara i na svečani ulazak Hristov u Jerusalim.

Na ovaj praznik se u pravoslavne hramove unose vrbove grane koje tu ostaju do nedeljne liturgije, na Cveti, kada se obavlja ritual blagosiljanja vrbe.

Vrbove grane koje se potom dele narodu, simbolizuju palmine grane kojima su hrišćani pozdravljali Spasitelja Isusa Hrista na ulasku u Jerusalim.

Prema predanju, Lazar je, kao kiparski arhiepiskop, živeo još 30 godina po vaskrsenju, propovedajući hrišćanstvo. Pravoslavni vernici istovremeno proslavljaju i Vrbicu koja, prema kanonu crkve, počinje službama bdenja u navečerje Cvetne nedelje, svečanog ulaska Hristovog u Svetu zemlju.

 Vrbica je uvek subotom, dan uoči praznika Cveti, koji je nedelju dana pred Vaskrs.

(Telegraf.rs) 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    24. april 2021 | 08:41

    Постоје људи који прослављају Лазареву Суботу и као крсну славу па нека им буде срећна слава!!!

  • MDj

    24. april 2021 | 09:34

    Srecna slava svima koji danas slave.Jedva cekam da zavrsim smenu i odem na vecernju sluzbu.Bog nek cuva nas pravoslavce i sve ostale hriscane.Amin

  • Dana

    24. april 2021 | 11:06

    Srećna Slava svima koji slave.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA