≫ 

"Labudovo okno" je prepuno smeća, a usred tog đubreta nosilac imena pokušava da odgaji potomstvo

Studenti Šumarskog fakulteta, Šumsko gazdinstvo Banat Pančevo i Šumska uprava Banatski Karlovac počeli su akciju čišćenja Ramsarskog područja "Labudovo okno"

  • 6
Labud, gnezdo, Deliblatska peščara Printskrin:Facebook/Studentski Parlament Šumarskog Fakulteta

Nasred Deliblatske peščare, u prvoj zoni zaštite ima smeća koliko hoćete, plastike uglavnom. A usred sveg tog đubreta i jedan par labudova svio je gnezdo. 

Studenti Šumarskog fakulteta, Šumsko gazdinstvo Banat Pančevo i Šumska uprava Banatski Karlovac počeli su akciju čišćenja Ramsarskog područja "Labudovo okno".

Područje Dunava na južnom obodu Panonske nizije u Banatu, između prostrane Deliblatske peščare na severu i Dubovački rit, Labudovo okno, ada Čibuklija i Žilava, ušće Karaša, obuhvaćeni su granicama Specijalnog rezervata prirode “Deliblatska peščara”. U granice predloženog Ramsarskog područja su uključeni i vredni akvatični ekosistemi tog regiona, kao što su ušće Nere, Zavojska ada, kao i Dunavci i obale Dunava sa desne strane reke. Uključeno je na Ramsarsku listu 2007. godine, navodi se na sajtu Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Na Labudovom oknu borave izuzetno retke grabljivice kao što su orao belorepan i crni orao. Veoma bogata i raznovrsna jata barskih ptica koja broje preko 40.000 jedinki skupljaju se svake godine na vodama Labudovog okna. Ovo je najvažnije zimovalište vodenih ptica u Srbiji i jedno od najvažnijih na Balkanu.

Ovaj dragulj prirode ugrožen je pre svega našim nemarom, budući da Dunav na ove prostore donosi enormne količine plastičnih flaša i ostalih nusproizvoda naše “civilizacije”, navodi se na sajtu Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. A ovaj video upravo to potvrđuje.

Video: Mali Mokri Lug pliva u smeću, a komšije viču: Ne možemo da živimo od deponije!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Qy

    24. april 2021 | 14:21

    Komentari užas! Kakvi ste to ljudi? Verovatno isti ti što bacaju đubre.

  • Resava 88

    24. april 2021 | 13:30

    Moje dvorište ja održavam pa neka i oni svoje.

  • PA

    24. april 2021 | 13:27

    Ko gazduje tim terenom neka skuplja smeće i upravlja,neće valjda drugi da im to besplatno radi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA