≫ 

Neko je snimio čuvenu kulu kod Vršca iz vazduha: Slika je baš kao iz bajke

Vršački zamak se nalazi pod zaštitom države i proglašen je nepokretnim kulturnim dobrom od velikog značaja i zaštićen kao spomenik kulture od 1948. godine

  • 1
Vršačka kula Foto: Mateja Beljan

Vršačka kula je tvrđava u Srbiji iz XV veka čiji se ostaci uzdižu na visini od 399 metara iznad mora, na Vršačkom bregu iznad grada.

Smatra se da je kompleks zadužbina Đurđa Brankovića, nastala nakon pada Smedereva. Najočuvaniji deo tvrđave je donžon kula, ali su pronađeni, a zatim i obnovljeni ostaci bedema, palate, polukružne kule i peći. Tokom arheoloških istraživanja krajem 20. veka, otkriven je veliki broj pokretnih nalaza, prenosi Opanak.

Kula je često bio meta osvajanja i razaranja, naročito tokom XVI i XVIII veka, zbog čega su obavljeni obilni konzervatorsko-restauratorski radovi krajem XX i početkom XXI veka. Tom prilikom su Donžon kula, kao i određeni delovi bedema i kula, obnovljeni i dozidani.

Vršački zamak se nalazi pod zaštitom države i proglašen je nepokretnim kulturnim dobrom od velikog značaja i zaštićen kao spomenik kulture od 1948. godine.

Imppresivna slika Vršačke kule koja kruži internetom bukvalno podseća na prozore iz bajke, a mnogi su upravo zbog nje rešili da obiđu ovo fantastično mesto.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dr

    26. april 2021 | 11:22

    Vrsac je jako lep gradic. Divno je bilo detinjstvo i mladost u njemu. 👍

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA