≫ 

Na ovaj dan srušen je Žeželjev most u NATO agresiji: Danima je odolevao, prozvan mučenikom i herojem

Njegovim rušenjem, više od 40.000 stanovnika sremske strane ostalo je bez vode, a Novosađani su se nekoliko dana patili sa vodosnabdevanjem zbog presečenog glavnog dovodnika

  • 6
NATO Bombardovanje SRJ, Srbije, Novi Sad Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Detonacije koje su odjeknule u glubo doba noći, 26. aprila 1999. godine, potresle su Novi Sad, kada su NATO projektili pogodili Žeželjev most, u nameri da ga sruše.

Most je danima pre toga prkosno odolevao, zbog čega je prozvan mučenikom, ali istovremeno i mostom-herojem.

Danima ranjavan, nije izdržao i u 1.20 se sunovratio u reku, pišu Novosti.

Tada su Novosađani su ostali i bez trećeg, tada poslednjeg izgrađenog mosta, a obale Dunava sa bačke i sremske strane, ništa nije povezivalo.

Celokupna betonsko-armirana konstrukcija i lukovi su potonuli u veliku reku. Ostali su samo krajevi na obe obale i nosač, podsećajući da je do tada tu bio most.

Njegovim rušenjem, više od 40.000 stanovnika sremske strane ostalo je bez vode, a Novosađani su se nekoliko dana patili sa vodosnabdevanjem zbog presečenog glavnog dovodnika.

Tugujući za Žeželjevim mostom, Novosađani su se istog jutra su kupili na obali i u neverici gledali ono što je od njega ostalo. Ostavljali su cveće, palili sveće. Bilo je i onih koji nisu krili suze.

Most je, pre nego što će te kišne aprilske noći pre 22 godine biti srušen, gađan je i 22. aprila u 15.10 sa četiri projektila.

Pre toga noću, i uvek je bio teško oštećivan. Ratnog aprila 1999. godine bilo je pogođeno sa najmanje 15 projektila, od kojih su oni u dvadeset šestoj aprilskoj noći bili ogromne razorne moći i presudni.

Bio je delo čuvenog neimara naše mostogradnje akademika Branka Žeželja, po kojem i dan danas nosi ime.

Žeželjev most je građen od prenapregnutog betona, a u saobraćaj je pušten 1961. godine povodom Dana oslobođenja grada 23. oktobra. Priprema za njegovu gradnju započele su šest godina ranije. Bio je drumsko-železnički most dužine 446 metara i širine 21,50 metara.

Devetnaest godina od rušenja, u svoj svojoj blistavoj lepoti, belim grandioznim lukovima, Žeželjev most od 1. septembra 2018. godine ponovo grli sremsku i bačku obalu, kada je u prisustvu Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, i Johanesa Hana, evropskog komesara, svečano pušten za drumski i biciklistički saobraćaj kao i za pešake.

Video: NATO snimak pogotka voza u Grdeličkoj klisuri

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    26. april 2021 | 08:17

    Srbija je Feliks po ko zna koji put smo paljeni i rušeni i ponovo se dižemo i opet ćemo za nekoliko godina biti najjači faktor na ovom delu Balkana pa nek pati ko mrzi.

  • Momci

    26. april 2021 | 10:18

    Pamti i nezaboravi, doce i njihovoj fasistickoj politici kraj, samo polako 👎👎🤮🤮

  • Срб

    26. april 2021 | 10:09

    Па нато фашисти чекају да се све сруши у Србији па ће онда да се јавеНаравно да су Срби криви за све што се дешава нама а и осталим па ће да призивају убице да још бомбардују до последњег Србина Што ми ово звучи познато

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA