≫ 

Deca iz Užica imaju rotavirus: Svi testovi na kovid 19 negativni

Deca su dobro i postoji mogućnost da već sutra budu puštena kući

  • 8

Sedmoro dece iz vrtića, koja su smeštena u Zdravstvenom centru Užice, definitivno nemaju korona virus, već stomačni rotavirus, rečeno je za Telegraf.rs u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

U ovu ustanovu je primljeno osmoro mališana iz jednog privatnog vrtića, i već je jedno otpušteno kući, a ostala deca bi trebalo sutra da budu puštena na kućno lečenje, rekla je za Telegraf.rs Danijela Vasiljević, portparol Zdravstvenog centra Užice.

- Deca nemaju korona virus. Negativna su. Izolovan je stomačni, rotavirus. Deca su dobro, njihovo zdravstveno stanje je bolje. Rehidrirana su i očekujemo da sutra budu puštena kući - rekla je Danijela Vasiljević za naš portal.

Mališani su primljeni na Dečje odeljenju bolnice u Užicu zbog visoke temperature, malaksalosti, dijareje i povraćanja.

Sva deca su iz istog privatnog vrtića, uzrasta su od 13 meseci do tri godine, i primljena su sa težom kliničkom slikom, ali njihovo stanje je danas mnogo bolje, niko nije životno ugrožen.

Šta je rotavirus

 

Rotavirus je veoma zarazan virus , čiji se simptomi malo razlikuju od korona virusa kod dece. 

- Rotavirus je infekcija koja se manifestuje dijarejom i povišenom temperaturom, nekada deca i povraćaju. Što su deca manja, mnogu pre mogu da dehidriraju. Vrlo je eskplozivan, odnosno klinička slika brzo počinje, nema nikakvog uvodnog dela - objasila je ranije za Telegraf.rs načelnica pedijatrijske i neonatološke intenzivne nege u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj dr Snežana Rsovac, pedijatar-pulmolog.

Pored toga što se dete pregleda, i ustanovi da li je i neki drugi sistem zahvaćen, na osnovu stolice, odnosno testom se utvrđuje da li ima prisustvo rota ili adeno virusa.

- Za roditelje je bitno da, kada dete ima temperaturu preko 38,3 krenu sa antipireticima. Ako je u pitanju odojče, ne sme mnogo da se čeka da dete ne dehidrira, pa bi se što pre trebalo javiti pedijatru. Kada je veće dete u pitanju, od 4, 5 godina, može se sačekati, ali ako dete ima više od 10 stolica dnevno, sa velikim gubicima, onda treba da bude hospitalizovano - navela je dr Rsovac.

Virusi i alergije a simptomi se prepliću  

 

Inače, pored rotavirusa i kovida 19, među decom su trenutno prisutni i drugi rinovorusi, kao i alergije, čiji se simptomi prepliću, a što je desetkovalo vrtiće u Srbiji, rekao je juče za Telegraf.rs pedijatar Saša Milićević.

- Ima alergija baš jako puno, i ta alergijska simptomatologija podseća na koronu. Ako nekome, recimo, curi nos, ako ga svrbe oči, kašljuca, kija, oseća se malo malaksalo to jako podseća na koronu, a pogotovo ako neko ima alergijsku kijavicu, on može da izgubi i miris. Onda kažu:" Vidi, izgubio miris, kašlje, curi mu nos,  to je sto odsto korona". U stvari, to znaju da budu klasični simptomi alergije, i to jeste vrlo česta alergija, s tim da naravno može da dobije i koronu - objasnio je između ostalog dr Milićević za naš portal:

- Obično ko ima kovid, ima temperaturu, ali i ne mora da ima. Tako da neko može da nema temperaturu, a da ima kovid, a može da ima alergiju i da ima temperaturu zbog neke druge infekcije. Sada je baš nezgodan period godine.

Sada su prisutne alergije na polen trava i drveća, a naročito na travu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    27. april 2021 | 19:21

    Ma ajde, nije Korona?? Nemoguce, dajte vi to jos koji put dok ne bude pozitivno 🤣🤣

  • Miki

    27. april 2021 | 19:06

    I sta kazu vaxeri sad na ovo bespotrebno dizanje panike?? Cemo svi da umremo ili sta?

  • Ccc

    27. april 2021 | 13:48

    Dobro ili lose?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA