≫ 

Lekari u Nišu porodili trudnicu pozitivnu na korona virus: Mama je kritično, beba stabilno

Ženu u 35. nedelji trudnoće porodili su anesteziolozi Univerzitetskog kliničkog centra Niš

  • 1
Majka, beba, korona virus

Foto-ilustracija: Pixabay

Lekari u Nišu porodili su danas trudnicu pozitivnu na korona virus, prenose beogradski mediji.

Kako navode Novosti, trudnica ima težu kliničku sliku, a beba je stabilno.

Ženu u 35. nedelji trudnoće porodili su anesteziolozi Univerzitetskog kliničkog centra Niš, prenosi Tanjug.

Đerlek: Preporuka trudnicama i dojiljama da se vakcinišu

 

Trudnicama i dojiljama se preporučuje da se vakcinišu i zbog toga će Ministarstvo zdravlja poslati dopis svim vakcinalnim punktovima u zemlji da ne vraćaju kući trudnice i dojilje koje su došle da prime vakcinu, rekao je pre nekoliko dana za Tanjug državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek.

Ðerlek je istakao da je cilj dopisa da se svi lekari sa vakcinalnih punktova upoznaju sa odlukom najstručnijih ljudi iz oblasti ginekologije, akušerstva i dojenja, tako da mogu da vakcinišu trudnice i dojilje.

Inače, Svetsko udruženje akušera i ginekologa preporučuje vakcinaciju trudnica, posebno ako spadaju u rizične grupe - ukoliko su u poznim godinama, imaju povišenu telesnu težinu, dijabetes i visok pritisak.

Kada je reč o dojiljama, Republička stručna komisija je dala preporuku da žene koje su radno aktivne i u riziku da na radnom mestu obole, treba da se vakcinišu.

Na pitanje da li se razmišlja o otvaranju punktova za imunizaciju trudnica pri ginekološkim ordinacijama, Ðerlek je rekao da je to odličan predlog, jer tako lekar koji vodi trudnoću može lično da pruži savet trudnici da li spada u rizičnu grupu i kada treba da se vakciniše.

Video: Jezive scene tik uz naselje: Na ovom mestu spaljuju 100 tela korona žrtvi dnevno

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Banacanka

    27. april 2021 | 21:17

    Za ime Bozje, pa kako se zaraze virusom, da li je miguce? Kada je trudnoca u pitanju, neka je izilaciji, zna se da i kada nije pandemija treba se paziti. Ko je toliko neodgovoran i dozvoli da ugrozi dva zivota. Majka i dete treba da su zajedno, da nastave zivot.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA