≫ 

Postavljen kamen temeljac za Hrvatsku kuću u Subotici

Objekat Hrvatske kuće prostiraće se na 900 kvadratnih metara, podeljenih na dva sprata

  • 11
Kamen temeljac za Hrvatsku kuću, Subotica Foto: Tanjug/Siniša Kupinović, Vojnet

Na placu pored Hrvatskog nacionalnog veća u Subotici danas je održana ceremonija postavljanja kamena temeljca za buduću Hrvatsku kuću.

Ceremoniji postavljanja kamena temeljca prisustvovao je i šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman, koji je istakao da će Hrvatska kuća biti prostor u koji su svi dobrodošli i gde će se Hrvati osećati, kako je dodao, kao svoj na svome, otvoreni za druge, a verni sebi, prenosi Tanjug.

Buduću Hrvatsku kuću, Grlić Radman vidi kao simbol stogodišnjeg postojanja i opstaka Hrvata u Srbiji, ali i kao simbol želje ovog naroda da, čuvajući i razvijajući svoj identitet i kulturu, nastavi da doprinosi svekolikom napretku zemlje u kojoj žive i čiji su lojalni građani.

On je rekao i da će Hrvatska nastaviti da pruža snažnu podršku Hrvatima u Srbiji i da je otvorena za rešavanje svih pitanja i jačanje saradnje sa Srbijom.

Svečanošću postavljanja kamena temeljca na simboličan način započeta je realizacija jedog od prioritetnih projekata četvrtog saziva HNV, istakla je predsednica Veća Jasna Vojnić.

Polaganje kamena temeljca čin je koji će nastojati da objediniti kulturni identitet hrvatske zajednice u Republici Srbiji, kazala je Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, koja je svečanosti prisustvovala u ime predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića.

Objekat Hrvatske kuće prostiraće se na 900 kvadratnih metara, podeljenih na dva sprata, za čiju prvu fazu radova je Vlada Republike Hrvatske obezbedila novčana sredstva u iznosu od 350 hiljada evra, i koja je planirana da se završi do kraja ove godine.

Plac na kojem će Kuća biti izgrađena kupljen je još 2018. godine, takođe sredstvima Vlade Hrvatske.

U prostorijama Hrvatske kuće biće smeštene kancelarije Hrvatskog nacionalnog veća, medijske kuće "Hrvatska riječ" i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, dok je u planu da se u sadašnjim prostorijama Hrvatskog nacionalnog veća osnuje Muzej Hrvata u Republici Srbiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Siniša

    28. april 2021 | 20:24

    A kada ćemo mi dobiti table na ćirilici u Hrvatsko?j

  • Tesla

    28. april 2021 | 20:27

    Sami sebe pljujete, njih sve treba ignorisati i staviti u status izbeglica u Srbiji a ne dozvoliti da bilo šta grade tu! Ovo je stvarno težak blam! Srbijo dokle ces ovo tolerisati i vredjati svoj narod!

  • 5544

    28. april 2021 | 20:37

    Vi njima gradite kucu da se osecaju kao svoji na svome?Sta su oni radili za vreme ratova prsloga veka,koliko su kuca i ljudi popalili/ubili?Imate li vi mozga?Strahota,i sramota!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA