≫ 

Dragan 75 dana zbog korone na respiratoru: Otkazali mu bubrezi, popustilo srce, mišići atrofirali

Dragan Đ. je 4. februara primljen u UKC Kragujevac sa teškom kovid 19 infekcijom

  • 9
Anesteziologija, Klinički Centar Srbije

Ilustracija, Foto: Nikola Tomić

Prava životna drama, nastala zbog korone, za Dragana Đ, četrdesetogodišnjaka iz sela Bukovik kod Aranđelovca, završila se srećno.

On je jedan od retkih koji su preživeli dva i po meseca na respiratoru, uprkos tome što mu je kovid napao vitalne organe. Uspeh tima lekara iz jedinice kovid 2 kragujevačkog Univerzitetskog kliničkog centra je utoliko veći što su uspeli ovog teškog pacijenta da spasu i ako su mu potpuno otkazali bubrezi pa su, osim na mašinu za disanje, morali da ga priključe i na aparat za dijalizu.

Dr Katarina Pavlović, anesteziolog, koja je među mnogima koji su brinuli o pacijentu, kaže da je 4. februara on došao sa teškom kovid 19 infekcijom, i da je imao skoro totalno popuštanje pluća.

Već posle 3 dana na respiratoru

 

- Posle kratkotrajne potporne ventilacije, već posle tri dana je morao da bude priključen na respirator. Tako počinje naša dugotrajna borba za njegov život. Nadovezalo se popuštanje srca, oštećenje bubrega i dijaliziran je više od mesec dana. Posle duge borbe smo pre dve nedelje uspeli da ga odvojimo od respiratora. On sada intenzivno vežba, i svakim danom je sve jači i sve bolji - kaže dr Pavlović za Informer.

Dragan Đ. je danas spavao celog dana, jer je tako moralo zbog menjanja silikonske kanile preko koje prima vazduh i hranu. Inače, kada je budan, lepo je raspoložen, i postepeno vežba da se sedne. Mišići su mu nakon dugog besvesnog stanja atrofirali, a tokom boravka u bolnici, izgubio je čak 50 kilograma. Sa 120 težinu je sveo na 70. Prema njegovim rečima, „nije verovao da virus postoji, sve dok nije oboleo“, i koristi svaku priliku da poruči građanima da se paze, i da se vakcinišu.

Lečili više od 500 najtežih pacijenata

 

Na ovoj intenzivnoj nezi od početka pandemije se lečilo više od 500 najtežih pacijenata, od kojih je preživeo svaki treći. To je, kako kažu lekari, za oko šest odsto više od svetskog proseka.

Na osnovu iskustava koja imaju, kažu da očekuju, i kada pandemija počne da jenjava, da leče stare kovid pacijente, jer je bolest ostavila teške posledice kod mnogih, naročito na plućima i srcu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    29. april 2021 | 23:28

    I sta je poenta?? Svejedno necu da se bodem

  • JO

    30. april 2021 | 07:14

    Zar mu nije bilo i lakše i lepše da nosi masku i poštuje mere? Evo, baš mi ga nije žao. Žao mi lekara i sestara koji ga paze toliko dugo.

  • Zamorce

    30. april 2021 | 08:43

    Vakcina je kao Ruski rulet. Okreces, i nista. Das drugome, nista. Das trecem, nista. Onda i prvi i drugi i treci kazu da to nije nista, pa se bode cetvrti i nastrada. E posle kazu, nije to od vakcine, nego si se kasno setio!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA