Tradicija duga sedam decenija probudila Čačane: Orkestar prošetao ulicama za praznik

Stariji Čačani se prisećaju kako je proslava Prvog maja izgledala pre nekoliko decenija

  • 1
cacak prvomajska budilica Prvomajska budilica Foto: RINA

I ovog jutra Čačane je probudila prvomajska budilica, a ulicama grada na Moravi prolomili su se zvuci trube Duvačkog orkestra KUD "Abrašević". Ova tradicija traje skoro sedam decenija i seća na neka prošla vremena, kada je budilica bila mnogo masovnija i trg bio mali za sve one koji su želeli da slušaju trubače.

- Prva budilica u organizaciji KUD "Abrašević" održana je 1953. godine i od tada se trudimo da sačuvamo tradiciju. Nekada je bila mnogo masovnija, ali ni sada ne damo da se ugasi ova simbolična manifestacija koja ima veliki značaj za Čačane - rekao je za RINU Srećko Vuković predsednik kud „Abrašević“.

Duvački orkestar na ovo neradno jutro svira na nekoliko lokacija, a nezaobilazna je i najstarija kafana u Srbiji "Car Lazar" u kojoj su osnovane prve sindikalne organizacije.

- Tu je održana prva sednica sindikata pod parolom - osam sati rada, osam sati učenja i osam sati odmora. Tabla sa te tri osmice nalazi se i danas na ulazu te kafane. A tu je i osnovano i naše Kulturno umetničko društvo - kaže Vuković.

Stariji Čačani se prisećaju kako je proslava Prvog maja izgledala pre nekoliko decenija, na nekoliko lokacija peklo se prase, uživalo u druženju i odmoru na neradni dan.

- Prvomajski uranak bio je omiljeni događaj u životima mnogih. Sa zvucima trube smo se budili, izlazili na trg, a kasnije nastavljali do izletišta sa prijateljima.

Vidim da se i danas Prvi maj proslavlja na mnogim izletištima, ali nekad  je to bilo mnogo drugačije i imalo veću simboliku. Nadam se da u godinama koje dolaze nećemo zaboraviti našu tradiciju - kaže sedamdesetogodišnji Ilija Janković.

Video: Prvomajski uranak u Beogradu: Evo kakva je situacija na Košutnjaku i Adi Ciganliji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA