Rigorozne kontrole ugostiteljskih objekata i izletišta tokom praznika: Kazne i do 300.000 dinara

Tradicionalna praznična okupljanja predstavljaju veliki epidemiološki rizik, zbog čega se veruje da će inspekcijske službe tokom narednih dana da imaju "pune ruke posla"

  • 5
Beogradska komunalna policija milicija, prvi mar, roštilj, uranak, kafici Foto-kolaž: Milena Đorđević, Tanjug/Tara Radovanović, Dragan Kujundžić

Tokom uskršnjih praznika republički i lokalni inspektori i komunalni milicajci i policijaci će kontrolisati ugostiteljske objekte i izletišta, naročito na Zlatiboru, Kopaoniku, Divčibarama, Fruškoj gori, Vrnjačkoj banji, Soko banji, Paliću, ali i u Beogradu na Adi Ciganliji, Košutnjaku, Avali...

Lokali u kojima dolazi do kršenja epidemioloških mera odmah će biti ispražnjeni i zatvoreni na najviše 72 sata, a odgovorni će dobiti kaznu od 5.000 do 300.000 dinara.

Tradicionalna praznična okupljanja predstavljaju veliki epidemiološki rizik, zbog čega se veruje da će inspekcijske službe tokom narednih dana da imaju "pune ruke posla", piše "Kurir".

Pod posebnom lupom planine, banje, jezera, spa centri i bazeni

Pomoćnik ministra zdravlja i rukovodilac Radne grupe za koordinaciju inspekcija radi primene mera za suzbijanje širenja virusa Kovid19 Goran Stamenković ističe za da su inspekcijske službe u potpunosti spremne za sve izazove.

- Svi raspoloživi kapaciteti republičkih i lokalnih inspektora, komunalnih milicajaca i policajaca vršiće pojačan nadzor ugostiteljskih objekata i turističkih centara pogotovo na planinama, banjama, jezerima. Takođe, posebno će kontrolisati tržne centre, spa centre i bazene, izletišta, uslužne objekte hrane i pića - kaže on.

Kontrola poštovanja prodivepidemioloških mera će biti organizovana pošto su svi načelnici upravnih okruga dobili dopis na osnovu kojeg su pripremili plan rada svih lokalnih inspekcijskih službi.

- Tako je, recimo, plan rada inspekcijskih službi i komunalne milicije dao Sekretarijat za inspekcijske poslove. Poseban akcenat u prestonici biće stavljen na kontrolu tržnih centara i bašti ugostiteljskih objekata pogotovo na Adi Ciganliji. Takođe, u svakom trenutku će i mobilne ekipe biti spremne da reaguju po prijavi i izađu na teren - objašnjava Stamenković.

Svako kršenje protivepidemioloških mera može se prijaviti na viber broj 064/8811-405.

Na terenu će tokom praznika biti svih 120 republičkih sanitarnih inspektora, a pojačanu kontrolu će vršiti i turistički, tržišni, inspektori za rad i drugi inspektori pojačani komunalnim milicajcima, odnosno komunalnim policajcima kojih ima 10 puta više.

Novčane kazne za kršenje protivepidemioloških mera

Ukoliko pravno lice ne preduzme radnje i aktivnosti radi primene mera lične zaštite od infekcije, kao i ako ne odredi lice odgovorno za neposrednu primenu tih mera, platiće kaznu od čak 300.000 dinara.

Kazna za pravno lice, ako ne preduzme radnje i aktivnosti radi primene mera lične zaštite od infekcije, kao i ako ne odredi lice odgovorno za neposrednu primenu tih mera iznosi 150.000 dinara.

Kaznu od 50.000 platiće odgovorno lice u pravnom licu, ako ne preduzme radnje i aktivnosti radi primene mera lične zaštite od infekcije, kao i ako ne odredi lice odgovorno za neposrednu primenu tih mera.

Lice odgovorno za primenu mera lične zaštite od infekcije će, ako ne obezbedi neposrednu primenu tih mera, iz džepa morati da izdvoji 30.000 dinara, a sankcija za fizičko lice koje se ne pridržava mera lične zaštite od infekcije usmerenih na zaštitu sopstvenog i tuđeg zdravlјa i života, u vreme proglašene epidemije, odnosno ako ne nosi masku, iznosi 5.000 dinara.

Podsećamo, tokom praznika je na snazi zabrana okupljanja više od pet osoba na otvorenom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA