Luka je u majčinom stomaku, koja je bila zaražena koronom, primio krv: Sad je napravio prve korake

Poduhvat pod punom opremom bio je težak čak i za iskusne profesionalce

  • 2
Luka Andreić Printskrin: RTS

Pre godinu dana u jeku epidemije u Kliničko bolničkom centru "Dragiša Mišović" prvi put u Srbiji, ali i u svetu izvršena je transfuzija krvi, bebi u stomaku majke, koja je bila zaražena koronavirusom.

Luka je proslavio prvi rođendan. Nasmejan je, radoznao, načinio je prve korake, voli da puzi i obožava životinje, piše RTS.

Njegovi roditelji, brat i porodica uživaju u svakom novom danu. Pre godinu dana bili su i te kako zabrinuti. U poodmakloj trudnoći Valerija je zbog komplikacija iz Kruševca prebačena za Beograd, a nakon dve nedelje u bolnici saznala još jednu neprijatnu vest.

- Jedanaestog aprila sam saznala da sam pozitivna. Pa znate kako to je bilo neizvesno sve, niko ništa ne zna kako može da utiče na trudnoću. Jedino me je jako plašilo da u "Dragiši Mišović" nemaju uslove za te transfuzije. To je jedino što me je plašilo, sve ostalo je bilo fantastično, lekari i osoblje bili su divni - priseća se Valerija Andreić.

Poduhvat pod punom opremom bio je težak čak i za iskusne profesionalce.

- Neophodno je bilo da uđemo u krvni sud koji je dva milimetra debljine, igla je ispod jednog milimetra, znači sve to uraditi sa dva para rukavica u trostrukoj garderobi sa štitom sa naočarima, maskama i čudima. Težak zahvat. Prvi Lukin plač je jedini rezultat našeg posla - objašnjava profesor Dejan Filimonović iz GAK "Narodni front".

Luka Andreić Printskrin: RTS

Andrejići su prvi rođendan proslavili pre pet dana i Vaskrs dočekuju u domu Valerijine porodice koja se pre devet godina preselila iz Sibira u Kruševac.

- Cela naša porodica isto slavi, praznici su, apsolutno isti kao i u Srbiji. Takođe farbamo i jaja, spremamo kulič to je jedan kolača sa suvim grožđem. Imamo novog člana, od pre godinu dana, našeg slatkog Luku - kaže Valerijina sestra Ruslana Nazareva.

Za razliku od prošle, porodica će ove godine biti na okupu i Uskrs proslaviti onako kako dolikuje u sreći i veselju zahvaljujući i lekarima koji se i dalje bore sa koronom za svaki ljudski život.

Video: Ovako izgleda proces dobijanja lekovitog krvnog seruma protiv Kovida-19

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milka

    2. maj 2021 | 08:59

    To je mogao da izvede samo dr Dejan Filimonovic, doktor nad doktorima

  • Ceca

    2. maj 2021 | 13:42

    Zar tog doktora Filmonovica ne prozivaju u Narodnom Frontu za kradju beba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA