≫ 

Srbi na groblju u Gnjilanu zatekli bolne prizore za Vaskrs: Na istom mestu je otkopan i Živkin grob

Skoro svi spomenici na groblju u Gnjilanu su porušeni

  • 33
Groblje, Gnjilane Foto: Portal Kosovo i Metohija, G. I.

Tužne slike su nam došle iz Gnjilana. Ovako je izgledalo srpsko groblje u ovom kosovsko-metohijskom gradu na Vaskrs 2021. godine. Svi nadgrobni spomenici su porušeni u proteklih dvadeset godina, a neki grobovi su zatrpani smećem. Kako se vidi na fotografijama koje je Telegrafu ustupio portal Kosovo i Metohija, grobovi su bez imena, jer su nadgrobne ploče potpuno uništene.

Samo dvadesetak metara odatle (preko puta) se nalazi albansko uređeno groblje.

I ovo nije prvi put da se na groblju u Gnjilanu događaju incidentu. Porodica Živke Jovanović, koja je u februaru 2010. godine sahranjena na gradskom groblju u Gnjilanu, samo dan nakon sahrane je tokom posete groblju zatekla otkopan grob.

Grob je iskopan do sanduka, a oštećen je i sam sanduk iz kojeg su izvađene neke stvari. Porodica je na kraju obavila ekshumaciju i Živku sahranila u jedno srpsko selo.

Prethodno je kamenovana povorka koja je išla na sahranu.

Poražava je činjenica da ovo nije jedino groblje na Kosovu i Metohiji koje je u ovakvom stanju.

Srbi na groblje najmilijima uglavnom mogu da izađu samo kad su Zadušnice, ili Vaskrs, i nikad ne znaju šta će tamo zateći.

Polomljeni nadgrobni spomenici, prekriveni sveže pokošenom travom, uništene ograde i ukradeno sve ono što je imalo bilo kakvu materijalnu vrednost slika je koje već više od dve decenije dočekuje Srbe kada posete groblje u Južnoj Mitrovici, piše "Kosovo Online".

Na groblju u Južnoj Mitrovici, uništeno je više od 80 odsto nadgrobnih spomenika. Poslednjih 21. godinu, pravoslavci iz Severne Mitrovice svoje preminule sahranjuju na groblju u Rudaru, kod Zvečana.

groblje juzna mitrovica Foto: Printscreen Youtube/Kosovo Online

Ništa bolje prizore ne zateknu ni raseljeni Srbi iz Prištine kada posete grobove svojih predaka. Dese se, neretko, da su spomenici prekriveni, pa da Srbi ne mogu da pronađu grobna mesta pokojnika.

Organizovano, već 20 godina grupa raseljenih Srba iz Gračanice na groblje dolazi minibusom. Neki spomenici, zajedno sa starom kapelom, porušeni su još za vreme bombardovanja 1999. godine kada je jedan NATO projektil završio baš tu, u gradskom groblju.

Pre samo nekoliko meseci, noć pred Mitrovdanske zadušnice, groblje u selu Svinjare su vandalizovali nepoznati počinioci. Kako saznajemo, nekoliko spomenika na groblju je, uoči zadušnica, srušeno i razbijeno, a Srbi koji su posetili groblje sumnjaju na Albance. Srušeni su celi spomenici.

U Svinjaru je do 1999. godine bilo oko 200 srpskih domaćinstava. Tokom martovskog pogroma 2004. godine sve kuće su spaljene i opljačkane.

Video: Skrnavljenje grobnog mesta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ImaPatriotaBeograd

    4. maj 2021 | 10:48

    Životinje albanske

  • Bgd

    4. maj 2021 | 11:11

    Veliki srbi sa kosova su prodavali supe i rupe siptarima za stotine hiljada evra, naselili centar beograda, dobili poslove u svim drzavnim firmama, jos zaboga dobijali pomoc kao raseljena lica, moreee.... Da niste tim istim siptarima prodali sve, ovako nesto se ne bi dogodilo, a sad vam kriva drzava.

  • Bhm

    4. maj 2021 | 10:53

    Pošaljite slike Merkelovoj i Bajdenu.To su njihovi ljubimci oa čisto da vide pošto oni ništa o ovakvim i sličnim stvarima nemaju pojma a ima ih bilo ih je na milione....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA