Sin Milenka Pavlovića ni posle 22 godine ne zaboravlja poslednje trenutke sa ocem: "Bio je zabrinut"

Stradao je boreći se sam protiv 16 agresorskih aviona. Napadu je odolevao punih 12 minuta, a onda su njegove kolege čule samo dve reči: "Imaju me"

  • 11
Pilot Milenko Pavlović Milenko Pavlović sa sinom Srđanom/ Foto: I. N./Privatna arhiva

Komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Milenko Pavlović 4. maja pre 22 godine herojski se borio bez radara sa 16 NATO aviona. Poginuo je braneći svoju otadžbinu, izvršavajući najsvetliji, ali i najsvetiji čin, žrtvujući sebe za slobodu svoga naroda.

Kada je Milenko poginuo, njegov sin Nemanja je tada bio devetogodišnjak, koji nije ni znao šta je rat.

- Tatu sam poslednji put video 2. maja 1999. Bio je umoran, zabrinut. Kad je odlazio, nije nam ni mahnuo. Bio sam napolju kad je stradao, a kad sam se vratio kući, video sam njegove kolege. Tek uveče sam saznao da tate više nema - rekao je Nemanja za Kurir.

Nemanjin otac posthumno je odlikovan Ordenom za hrabrost. Srpska pravoslavna crkva je njegovoj porodici dodelila Orden Svetog vladike Nikolaja, ali, nažalost, nikad nije dobio Orden narodnog heroja. Iako tu titulu nema, Milenko je očima svojih sinova Srđana i Nemanje, supruge Slavice, i srcima građana Srbije, heroj bez premca.

Kobnog dana, kada je stiglo naređenje o poletanju na NATO avione koji su nadleteli Valjevo, dežurao je na izmeštenom komandnom mestu u Staroj Pazovi. Odmah je pozvao svog zamenika i naredio mu da po svaku cenu zadrži mlađeg kolegu da ne poleti. Samo 10 minuta nakon poziva, Milenko je bio na pisti aerodroma u Batajnici. Prišao je „migu 29" i iz kokpita izvukao kolegu uz reči: "Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!".

Sa piste je poleteo u pravcu Valjeva, a odatle u legendu.

Stradao je boreći se sam protiv 16 agresorskih aviona. Napadu je odolevao punih 12 minuta, a onda su njegove kolege čule samo dve reči: "Imaju me".

- Kada sam imao četiri godine naučio sam da skijam, a tata me je kroz igru na žičari na Kopaoniku naučio tablicu množenja. Kad se setim detinjstva sa njim, pred očima su mi letovanja, učenja, skijanja. Neću ih zaboraviti, kao ni odlaske na aerodrom Batajnicu, koji sada nosi njegovo ime "Pukovnik pilot Milenko Pavlović" - priča Nemanja.

Kako kaže, odrastanje uz takvog čoveka bilo je specifično.

- Otac se bavio posebnim poslom kojim mogu samo odabrani da se bave. Sport sam zavoleo uz njega, često smo igrali i gledali fudbal zajedno -.

Podsećanja radi, o Milenku Pavloviću snimljen je dokumentarni film, u rodnom Gornjem Crniljevu podignut je spomen-kompleks, u Valjevu i Bujačiću spomenici. Glavna ulica u Batajnici nosi njegovo ime. I aerodrom Batajnica sada nosi njegovo ime "Pukovnik pilot Milenko Pavlović".

Danas u 12.04 časova nakon nadletanja borbenih aviona Vojske Srbije delegacije grada Valjeva i Vojske Srbije kod spomen obeležja položiće cveće. Pomen će služiti sveštenstvo eparhije valjevske. Cveće će biti položeno i u Bujačiću gde su pali ostaci aviona Mig 29.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vera

    4. maj 2021 | 12:38

    Heroji se pamte.Slava mu.Porodici je teško ali ponos mora da nadjača.Otac za primer.A Srbija treba da ga poštuje i pomogne porodici.Uspomena na njega treba da je u svakom udžbeniku.Hvala ti za večnih 12 min otpora.

  • Bokelj

    4. maj 2021 | 12:43

    Covjek na Ponos Srbije!

  • Valjevo

    4. maj 2021 | 12:38

    Duboki naklon junace,nek ti je lak,a zemlja.Valjevo me zaboravlja svog herons.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA