• 57

Kisić pozvala 3 grada da se osveste i najavila mere o bolnicama: Praznici nose veći rizik od zaraze

- Nažalost, postoje delovi zemlje gde nije visok obuhvat imunizacije, kao što su Novi Pazar, gde je vakcinisano svega 14,5 odsto građana, zatim Sjenica sa devet odsto i Tutin sa 7,1 odsto. Pozivam ih da svojim primerom pokažu da su istrajni u ovoj borbi i da zajedno ubrzano idemo ka kolektivnom imunitetu - apelovala je ministarka

  • 57

Epidemiloška situacija je poslednjih nedelja povoljnija zahvaljujući vakcinaciji, izjavila je danas ministarka i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević. Ona je za Tanjug rekla da protekli praznici i okupljanja nose veći rizik od širenja zaraze, ali da se ipak nada da se za dve nedelje neće videti značajnije promene izazvane opuštanjem tokom prazničnih dana.

- Ono što nam je išlo u prilog bilo je toplo vreme, pa je većina okupljanja bila na otvorenom prostoru koji je manji faktor rizika. Uz to, znatan broj građana je vakcinisan, a i većina građana se ponaša savesno i odgovorno - rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Osim pada broja novozaraženih, najbolji pokazatelj povoljnije epidemiološke situacije jeste i manji broj prijema u bolnice, a veći broj otpusta, napominje ministarka i poručuje da su, ukoliko se nastavi ovim tempom, moguća “opuštanja” zdravstvenog sistema.

KBC "Bežanijska kosa” je izašao iz kovid sistema, a ministarka najavljuje da će u narednom periodu, u skladu sa epidemiološkom situacijom, sigurno biti donete mere da se još neke bolnice vrate u redovan režim rada, iako, dodaje, i tu treba biti oprezan, što pokazuje i prethodno iskustvo.

Kisić Tepavčevićeva napominje da je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji povoljna isključivo zahvaljujući vakcinaciji.

- Ako nastavimo sa ovakvom svešću, i ovakvim odzivom na vakcinaciju, sigurno nas u narednom periodu čekaju i opuštanja i dosta povoljnija situacija - navela je ona.

Inače, u Srbiji je do sada dato više od 3,5 miliona doza vakcina.

Kisić Tepavčevićeva ističe da posebno ohradbruje podatak da se sve više mladih prijavljuje za vakcinaciju.

- Nažalost, postoje delovi zemlje gde nije visok obuhvat imunizacije, kao što su Novi Pazar, gde je vakcinisano svega 14,5 odsto građana, zatim Sjenica sa devet odsto i Tutin sa 7,1 odsto. Pozivam ih da svojim primerom pokažu da su istrajni u ovoj borbi i da zajedno ubrzano idemo ka kolektivnom imunitetu - apelovala je ministarka.

Ona ističe i podatak da je od 27. aprila u Srbiji zvanična preporuka da vakcinu proizvođača Fajzer-Biontek mogu da prime i deca uzrasta od 16 i 17 godina, što se u ostalim zemljama već neko vreme primenjuje.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sveto

    Uporno ponavljaju kako virus nestaje na leto radi toplijeg vremena a u Indiji 40 stepeni? S cim ih prskaju da mi je znati?

  • Vu

    To vam je zatucanost i težnja da se pokaže kao neka vera. Skoro u svakom gaziranom i gustom soku imao onoga čega se plaše da ima u vakcini. Inače svako zna barem dvojicu muslimana koje je dobro naranio slaninom i šunkom samo kad ih ne vide njihova braća po "veri".

  • Brane

    Velika žarišta su međugradski autobusi. Prilikom ulaska u autobus svi putnici imaju maske. Kada sedu 80% odmah skida maske!!! Vozači nisu u mogućnosti da to kontrolišu jer imaju zadatak da prevezu putnike i moraju pratiti saobraćaj. Prilikom prodaje karata prodaju se sva sedišta umesto polovina! Sve je to teško i kontrolisati. Ako inspektor zaustavi autobus svi će staviti masku i sve će biti u redu! Bilo bi dobro da inspektor bude putnik u autobusu i da vrši kontrolu! I pri tome može kazniti par putnika, jer će ostali staviti maske kad vide da se vrši kontrola. Znači, putnici moraju biti svesni i poštovati mere. Autobus je mali zatvoreni prostor gde putnici provedu nekoliko sati zajedno i dovoljno je da jedan ima koronu zaraziće se bar 50% putnika!!! Nadam se da će ovo pročitati neko od nadležnih ili neko iz kriznog štaba.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima