≫ 

Obeležavamo Garavu sredu: Zašto omladina treba da prođe naseljem i šta znači biti "nagaravljen"

Običaji na današnji dan vezuju se i za mrtve

  • 0
Izbor Patrijarha, Dolazak Vladika u Hram Svetog Save Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Današnji dan u narodu je poznat kao Svetla ili Garava sreda. Reč je o prvom radnom danu posle Vaskrsa kada se ljudi posle odmora i gozbi vraćaju svojim uobičajnim poslovima.

Stariji kažu da danas treba da se pogleda u nebo – ako je vedro i zvezdano, godina će biti rodna. Ako bude oblaka i kiše, čeka nas godina oskudice i nestašice.

U užičkom kraju na nebu noću naročito se traže zvezde padalice. Veruje se da će onaj ko prvi ugleda jednu, imati više sreće od ostalih.

Ovaj običaj vezuje se još i za mrtve. Ako vam je u porodici neko nedavno preminuo, noćas treba da pogledate u nebo – postoji verovanje da će, posle ponoći pasti i njihova zvezda.

Današnja sreda se u severnom Banatu naziva još i Garava sreda, a naziv duguje jednom starom običaju koji se u nekim krajevima održao sve do pred Drugi svetski rat.

Naime, na današnji dan bi se po naselju kretala povorka u kojoj su bili isključivo muškarci neoženjeni do tridesete godine. Oni bi po mestu išli uz pratnju svirača i sa sobom vukli panj.

Ovaj običaj simbolizovao je narodno uverenje o potrebi i smislu braka, a oni koji ga još nisu zasnovali bi na ovaj način, javno, bili "prozvani" ili, kako se govorilo, "nagaravljeni".

Video: Da li bi ste se odrekli krsta i vratili se u slovensko rodnoverje?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA