≫ 

Kod Arilja se nalazi drevno grčko groblje: Vlada dilema da li su na njemu sahranjivani Grci ili Srbi

Na ovom lokalitetu su pronalažene kosti, lobanje i razni predmeti, što samo svedoči u prilog tome da se na tom mestu nekada nalazilo groblje

  • 6
Grčko groblje, Arilje Foto: Printscreen/Ariljski zapisi

U selu Bjeluša kod Arilja, iznad i ispod današnjeg asfaltnog puta nalazi se drevno grčko groblje, koje nije poznato široj javnosti. Ovaj arheološki lokalitet nije istražen, ograđen niti zaštićen od strane države. Za njega se veruju različite priče i legende.

Prema zapisima Dimitrija Radosavljevića, u raznim prilikama su na ovom lokalitetu pronalažene kosti, lobanje i razni predmeti, što samo svedoči u prilog tome da se na tom mestu nekada nalazilo groblje.

Prema lokalnoj legendi, Grci su jednog juna orali njive, ali je onda pao sneg. Razočarani i uplašeni zbog snega u junu, oni su ostavili plugove u zemlji i napustili te krajeve.

Iako bi se zbog naziva groblja lako dalo zaključiti da su na njemu sahranjivani Grci, postoje nedoumice. Moguće je da je ovo ipak staro srpsko groblje, na kom su sahranjivani vernici "grčke", odnosno pravoslavne vere, te da odatle datira naziv groblja. Na kamenim spomenicima bili su uklesani krstovi, misteriozni natpisi i simboli.

Na oko kilometar južno od ovog groblja nekada je postojao i manastir.

Decenijama su sa groblja u Bjeluši odnošeni spomenici. Korišćeni su kao građevinski materijal, a na tom mestu je takođe iskopavan i materijal za nasipanje makadamskeih puteva, što je samo groblje znatno oštetilo.

U Prijepolju i Crnoj Gori takođe postoje grčka groblja, ali su ona, za razliku od ovog, pod zaštitom UNESKO-a kao Svetska baština.

Video: Dirljiv prizori na grobovima kućnih ljubimaca: Nakon što uginu rađa se novi život

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ina

    5. maj 2021 | 21:16

    Postoji područje u Varvarinskoj opštini zvano Djerdjelin. Nalazi se izmedju sela Bačina, Cernica, Zalogovac i Marenovo. Na svom imanju nemoj stric traktorom izorao spomen ploče, visoke 1,5 do 2 metra. Iste je ugradio u temelje svoje kolibe. I uvek se pričalo da se nekada na tom području nalazio grad i njegovo groblje.

  • FANTOM

    5. maj 2021 | 23:10

    Ako nisu Grci onda su sigurno Srbi. Pa ko bi onda bio kad smo najstariji narod i to preko 7500 i kusur godina na ovim prostorima kugle Zemaljske?

  • Cro666

    5. maj 2021 | 16:33

    Raška= Ilirski grad Ras Raška = prva"srpska" kraljevina Raška = blizu kosova Kosovo= 96% albanaca Albanci= iliri Srbi= prekršteni albanci i bugari... Koji su slavenozirani... Znači prvi/pravi srbi su znači starosjedioci Raške to jest albanci...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA