≫ 

Kon uoči sednice Štaba o organizovanju svadbi i okupljanjima: "Teško je to zamisliti, mere potrebne"

Kada je reč o već najavljenom otvaranju kafića, Kon je izjavio da ne može da prejudicira odluke Kriznog štaba koji danas zaseda, ali je najavio da će sigurno biti otvaranja

  • 14
Predrag Kon

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Organizovanje svadbi i masovnijih okupljanja u Srbiji, koje je najavljeno već za početak leta, zavisiće od stvaranja kolektivnog imuniteta koji bi jedini mogao da nas sve zaštiti, izjavio je u gostovanju na RTS-u epidemiolog i Predrag Kon.

Ka ovoj vrsti popuštanja dovešće nas vakcinacija i pridržavanje važećim merama, naglasio je on.

- Teško je zamisliti u perspektivi svadbe i organizovanje većih događaja sa puno ljudi, gde se zahteva da oni budu bezbedni. Sada se nalazimo u situaciju da podižemo tu barijeru koji je kolektivni imunitet. On može da da štiti sve nas. Dok ne dođemo do ovog nivoa kolektivnog imuniteta, koji će obezbediti toliki pad virusa, biće potrebne mere. Te mere mogu biti tako što će se okupljati oni koji su vakcinisani ili koji su preležali koronu - kazao je.

Otvaranje kafića

 

Kada je reč o već najavljenom otvaranju kafića, Kon je izjavio da ne može da prejudicira odluke Kriznog štaba koji danas zaseda, ali je najavio da će sigurno biti otvaranja.

- Moramo da budemo oprezni, jer čim se opustimo to se vidi za nedelju dana, kaže Kon.

Prema njegovim rečima, medicinski deo je tražio da se kafići unutra otvaraju tek posle 15. maja, ali ekonomski razlozi su jaki, tako da je to razlog zbog kog nije hteo da  prognozira današnje odluke Kriznog štaba.

Oko 44 odsto Beograđana vakcinisano

 

On je naveo da je u Beogradu blizu 44 posto građana vakcinisano, a oko 600.000 je primilo obe doze.

- Do sad smo pozivali starije da se vakcinišu, sada su na redu mlađi. Ono što će se dešavati na Ušću jeste stimulacija posebno za mlađe ljude. Zato će početi i poznate ličnosti da se vakcinišu i da pozivaju svoje pratioce, što je veoma bitno - kaže Kon i dodaje da je značajna vakcinacija u tržnim centrima.

Istakao je da je do sada dato tri miliona i 600.000 vakcina, i da nikome nije ostala trajna posledica posle vakcine.

Krnjača vakcinacija migranata

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Studija je otkrila da mesta s toplijim temperaturama i s više sati sunčeve svetlosti, poput zemalja blizu ekvatora, beleže nižu stopu slučajeva kovida 19 od stope u zemljama koje su udaljenije od ekvatora, piše Lajv sajens.

Kon je prokomentarisao da je teža mogućnost da virus nestane tokom leta.

- Mi globalno imamo i dalje virus u usponu, samo se lokalizuje. Virus i dalje opstaje. Moramo da shvatimo da nemamo izlaza iz ove situacije osim masovne imunizacije - kazao je.

Govoreći o indijskom soju virusa, rekao je da ne očekuje veliku opasnost od njega.

Preventivna mera je vakcinacija koja obezbeđuje zaštitu i od ovog soja, možda malo manja ali štiti, naveo je epidemiolog.

- Kasnije će biti potrebne revakcinacija, za Sinofarm to se naslućuje, ali i ostali proizvođači kažu da će biti potrebne revakcinacije - rekao je Kon.

Epidemiolog je izjavio da ceo svet razmišlja o putovanjima, pa i Srbija o tome razmišlja.

- Moramo na široj osnovi da razgovaramo o tome. Sigurno će biti otvaranja, ali moramo da budemo oprezni, jer čim se opustimo to se vidi - zaključio je Kon.

U Vladi Srbije je potvrđeno da će Krizni štab za borbu protiv virusa korona održati danas novu sednicu. Takođe, najavljeno je da će na sastanku da se govori o tome da li bi trebalo da se otvaraju ugostiteljski objekati. Sednica je zakazana za 16 časova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana

    6. maj 2021 | 10:12

    Ma daj bre covece, pusti nas vise da radimo. Event industrija ne radi vec duze od godinh dana a ti idalje pricas o merama! Kakve mere, kakvi bakraci vise! Sve moze sem slavlja! Po kojoj logici ste ljudima zabranili da slave i da se vesele? Zbog virusa svi treba da budemo nervozni, tuzni i uplaseni jer hara virus? To nije dobro za psihu! Posledice ovog virusa ce se tek osetiti. Ljudi su depresivni i anksiozni zbog ovoga. Dosta je bilo! Potreban nam je osmeh i slavlje! Bas me briga za virus! Potrebne su nam lepe vesti i slavlja a me zastrasivanje i ludila vasa!

  • 678

    6. maj 2021 | 10:40

    Cime da postignemo kolektivni imunitet? Mozda sa Kineskom vodicom? Tesko. Stalno menjate price . Prvo Kineska stvara imunitet posle dve nedelje,pa posle 3,pa na kraju posle 42 dana,i mora jos treca vakcina za 6 meseci! Kad onda deluje ako nedeluje posle prve,40 dana posle druge,i mora treca posle 6 meseci!

  • rema

    6. maj 2021 | 11:57

    Hocu da se zenim,alo matori ti mi ne das!!!pustite nas vise da zivimo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA