≫ 

Lebanci na nebu ugledali neobičnu svetlost, snimali i šalili se da je korona: Ovu noć će pamtiti

- Kao na lancu, ređala se svetlost u obliku zvezda na istoj dužini i išla je prema Nišu - ispričao je Igor iz Lebana

  • 6
Lebane Foto: Shutterstock, Youtube/SVI SRBI U PARIZU

Dugo će stanovnici malog mesta na jugu Srbije, Lebana, pamtiti jučerašnji dan, jer su na nebu videli veoma neobičnu pojavu, svetlost u obliku zvezda koja je išla prema Nišu.

Jedan od meštanina koji je video svetlost u četvrtak uveče, rekao je za portal Ssup.fr da su, kada su je ugledali, svi njegovi prijatelji i poznanici skamenjeno gledali.

- U jednom trenutku se pojavila svetlost na nebu i neko je povikao: Gledajte gore. Mi smo pogledali i kao na lancu, ređala se svetlost u obliku zvezda na istoj dužini i išla je prema Nišu. Uzeo sam telefon i brže bolje počeo da snimam, ali snimak ne može baš da dočara kako je to izgledalo uživo. Ta svetlost se kretala postepeno i bilo je u jednoj liniji prekriveno nebo s jednog kraja na drugi - ispričao je Igor.

Kako je naveo, rekao bi da je bilo oko hiljadu tih malih svetlosti u liniji koji su prolazili pravolinijski na određenoj razdaljini jedno od drugog punih pola sata.

On je te večeri bio na đurđevdanskom uranku sa prijateljima koji su se našalili da je to korona.

Inače, desetine svetlećih objekata viđeno je i na hrvatskom nebu, što je izazvalo pometnju na društvenim mrežama sa raznim teorijama, a reč je zapravo o komunikacijskoj mreži Ilon Mask.

Kako su ljudi opisivali, radilo se o desetinama svetlećih objekata koji prolaze nebom u pravilnoj formaciji.

Reč je o mreži komunikacijskih satelita Starlink firme SpaceX Ilona Maska.

Sateliti su, kako se navodi, gusto grupisani dok se pomoću vlastitih ionskih motora polako penju na konačnu orbitu od 550 kilometara visine, jureći brzinom od oko 28.000 km/h. Nakon što se pozicioniraju, više neće biti toliko uočljivi i biće ravnomerno raspoređeni oko celog opsega planete Zemlje. Novih 60 satelita Starlink lansirano je s Floride 4. maja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Margit

    7. maj 2021 | 12:58

    Ja sam prosle godine negde u kasno leto, videla pravolinisku svetlost iznad Soko Banje isla je od Ozrena prema Rtnju i jednog trenutka je nestala kao da nije ni bila.

  • Maskovi sateliti

    7. maj 2021 | 12:40

    Sijalo noćas celo nebo na jugu, jutros čuo da se videlo i u Makedoniji

  • Mijo

    7. maj 2021 | 14:02

    Videlo se sa pola zemaljske kugle, a ne samo iz Lebana, šta kažu meštani "išlo ka Nišu"..☺

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA