• 0

Beloglavi supovi redovni gosti hranilišta Jadovniku: "Ples nebeskih kraljeva najveća nagrada za nas"

, Telegraf

Otpad sa poljoprivrednih gazdinstava i iz klanica odnosi se na hranilište, što doprinosi rešavanju problema nesanitarnog odlaganja otpada životinjskog porekla, tako što je obezbeđena njegova pridodna reciklaža

  • 0
Beloglavi supovi

Foto: Rina.rs/UG "Jadovnik-oaza netaknute prirode"

Broj jedinki beloglavog supa u specijalnom rezervatu prirode Klisura reke Mileševke iz godine u godinu se povećava. Udruženje građana Jadovnik - oaza netaknute prirode, pokrenulo je inicijativu da se zaštiti beloglavi sup, u okviru projekta "Tvoje mesto u Srbiji", koji je finansijski podržala organizacija ORKA.

- U saradnji sa poljoprivrednicima i vlasnicima klanica udruženje Jadnovnik pokušava da se dogovori da kontinuirano taj otpad odnosi na hranilište, sa jedne strane da hrani supove, a sa druge strane da rešavamo problem sanitarnog odlaganja otpada, zbog toga je ova inicijativa dvostruko važna - rekla je Jelena Ilić, direktorka organizacije ORKA.

Prijepoljsko uduženje građana Jadovnik - oaza netaknute prirode, već više od jedne decenije brine o hranilištu za supove i drugu divljač na tom području. Na taj način doprinosi se rešavanju problema nesanitarnog odlaganja otpada životinjskog porekla, tako što je obezbeđena njegova pridodna reciklaža odvoženjem na hranilište Kašan.

- Za deceniju od uspostavljanja hranilišta, kolonija beloglavih supova se značajno povećala što potvrđuje opravdanost postojanja, a i meštani Jadovničkih sela imaju razloga za zadovoljstvo. Naše udruženje već jedanaest godina hrani divlje životinje i retke ptice na ovoj planini, zbog čega divljač sve ređe nanosi štetu meštanima u kanjonu Mileševke. Ples nebeskih kraljeva nakon obroka, sa rasponom krila i do tri metra najveća je nagrada za sve nas - izjavio je za RINU Vjekoslav Joksimović, predsednik UG "Jadovnik".

Dugoročni cilj projekta je doprinos uspostavljenom mehanizmu zaštite beloglavog supa u specijalnom rezervatu prirode Klisura reke Mileševke kroz upravljanje otpadom uginulih životinja na poljoprivrednim gazdinstvima i klanicama.

Očuvanje prirode, lepote i raznovrsnosti ovog kraja osnovna su motivacija članova udruženja, stoga su i svakodnevne aktivnosti uduženja usmerene na formiranju svesti kod građanja koji žive na ovom području i potrebama zaštite i očuvanja životne sredine.

Video: Ugrožen, ali slobodan: Uživajte u letu beloglavog supa iznad netaknute prirode Uvca

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima