≫ 

Kakvo leto nas čeka? Ove godine 7 do 10 vrelih dana, biće toplije u odnosu na višegodišnji prosek

- Prošle godine je u Beogradu bilo dva dana sa maksimalnim temperaturama iznad 35 stepeni. Ove godine se očekuje 7 do 10 takvih dana, ali ništa toliko ekstremno - kaže za Telegraf.rs profesor Jugoslav Nikolić, direktor RHMZ-a

  • 7
Vrućina, polivanje vodom, termometar

Foto-montaža: Shutterstock, Pixabay

Posle duge zime, koja nam je uzela i dobar deo proleća, Srbiju ove godine očekuje nešto toplije leto. Ono će, kako za Telegraf.rs kaže direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije prof. dr Jugoslav Nikolić, biti toplije u odnosu na višegodišnji prosek, ali se neće desiti ništa ekstremno. Bar ćemo ga imati.

Kako profesor Nikolić navodi, očekuje se nešto veći broj dana sa maksimalnim temperaturama u odnosu na prošlu godinu.

- Na primer, prošle godine je u Beogradu bilo dva dana sa maksimalnim temperaturama iznad 35 stepeni. Ove godine se očekuje 7 do 10 takvih dana, ali ništa toliko ekstremno - kaže prof. Nikolić za naš portal.

U prilog svojoj tvrdnji dodaje i da je najnovija analiza indeksa NAO, odnosno indeksa vezanog za takozvanu Severno-atlansku oscilaciju iz koje se očekuje da ovaj indeks bude blago pozitivan tokom većeg dela leta, naročito u julu.

- Kada je ovaj indeks negativan, tada postoji veliki rizik za sušne periode i češće toplotne talase kod nas. To, svakako, prema sadašnjim analizama, nije slučaj - ističe prof. Nikolić.

Inače, prema sezonskoj prognozi RHMZ-a, jun će nam biti topliji i malo suvlji jun, ali će količine padavina biti u  granicama višegodišnjeg proseka.

Jul će biti topliji ali veoma suv i sa toplotnim talasima, koji se očekuju i u avgustu. 

Septembar će biti malo topliji i suvlji, ali će padavine "ispoštovati" prosek. U oktobru nas očekuje Miholjsko leto.  Biće malo topliji ali vlažan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jasna

    10. maj 2021 | 15:50

    Daj boze da nesto od toga pogodite, ali cisto sumnjam. Bolje prognozirajte samo od danas za sutra, to je sigurnije.

  • Laky

    10. maj 2021 | 16:20

    To je odvratna nepodnošljiva toplota sa velikom vlagom...Svake godine sve gore ,sunce sa tim temperaturama izbjegavati maksimalno...

  • Ja

    10. maj 2021 | 16:43

    2012.bilo 24 dana preko 35. 2007.bilo 4 dana preko 40. Zadnje tropsko leto bilo 2017.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA