≫ 

Izostao sastanak o Amber alertu: Predstavnici Fondacije "Tijana Jurić" ga napustili, oglasio se MUP

Sastanak je trebalo da bude održan jutros u Ministarstvu unutrašnjih poslova

  • 22
Igor Jurić nalepnica amber alert Foto> Igor Jurić

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije (MUP) jutros u 10 sati trebalo je da bude održan dugoočekivani sastanak o uvođenju Amber alerta u Srbiji, međutim, predstavnici Fondacije "Tijana Jurić" na čelu sa njenim osnivačem Igorom Jurićem napustili su skup jer na njemu nije bio prisutan ministar policije Aleksandar Vulin. Kako saznaje Telegraf, drugi sastanak nije zakazan. 

Sastanku je prisustvovao državni sekretar MUP-a Bojan Jocić, i predstavnici MUP-a koji se bave maloletničkim delikvencijama i potragama.

Osnivač Fondacije "Tijana Jurić" i inicijator uvođenje ovog sistema za uzbunu Igor Jurić, napisao je na društvenoj mreži Fejsbuk, da su napustili sastanak, i istakao da oni ne potcenjuju ničiju stručnost i znanje, ali da na ovaj sastanak čekaju gotovo godinu dana i neprisustvom ministra, država jasno daje do znanja koliko joj je ovaj problem bitan ili nebitan.  

Mada smo sa nestrpljenjem čekali današnji dan i dugo očekivani sastanak na temu bolje i efikasnije potrage za nestalom decom, želim da obavestim javnost da smo napustili sastanak jer na njemu nije bio prisutan ministar Aleksandar Vulin. Kao neko ko je ispred svakog deteta i velikog broja građana Srbije, želim da o ovim problemima razgovaramo isključivo sa donosiocima odluka. Ne potcenjujem stručnost i znanje prisutnih ali na ovaj sastanak čekamo gotovo godinu dana i neprisustvom ministra, država jasno daje do znanja koliko joj je ovaj problem bitan ili nebitan. Mi nastavljamo našu borbu, građani Srbije će i ovaj put pokazati svoju snagu. Siguran sam u to - napisao je Jurić.

Oglasilo se i ministarstvo

Ministarstvo unutrašnjih poslova "sa žaljenjem konstatuje da je osnivač Fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić napustio sastanak na kom je sa profesionalcima, koji se godinama unazad bave problematikom nestale dece, trebalo da razgovara o modalitetima uvođenja Amber alert sistema u Srbiji".

Naime, na sastanku čije je održavanje danas pokušano u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a koji je naložio ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, bili su prisutni predstavnici svih linija rada Ministarstva koji su uključeni u tu problematiku.

"Naglašavamo da su na sastanku bili prisutni državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Bojan Jocić, šef Odseka za potrage Uprave kriminalističke policije Zoran Vuković, šef Odseka za maloletničku delinkvenciju Uprave kriminalističke policije Olivera Zečević, predstavnici Sekretarijata Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i Sektora za međunarodnu saradnju, evropske poslove i planiranje. Istine radi, zakonska zastupnica Fondacije 'Tijana Jurić' Maja Atanasković na početku sastanka, u kratkom izlaganju, iznela je predlog i viđenje ove organizacije kako bi budući Amber alert trebalo da izgleda. Nakon njenog izlaganja, gospodin Jurić prekinuo je sastanak uz opasku da je očekivao ozbiljnost, koju je trebalo, po njegovom viđenju, da označi prisustvo ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina", navode iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Verujemo da gospodin Jurić ovom problemu pristupa ozbiljno i da mu je namera da sistem bude uveden za dobrobit sve naše dece, ali ne možemo da ne primetimo da je njegovo ponašanje u najmanju ruku iznenađujuće.

Od nekoga ko se zalaže, barem deklarativno, reklo bi se za profesionalizam, očekujemo da mu mišljenje i znanje profesionalaca koji se godinama unazad bave ovim poslom bude važnije od prisustva ministra na sastanku. Čudno je odbijanje razgovora sa ljudima iz struke, a insistiranje na prisustvu isključivo ministra, moglo bi da dovede u sumnju motive gospodina Jurića, koji zbog ovakvih istupa, mogu delovati politički motivisani. Istovremeno, opaska da prisustvo ministra navodno treba da pokaže kako država pristupa ovom problemu, neodrživo je, s obzirom na to da je Ministarstvo unutrašnjih poslova u kontaktu i sarađuje sa Fondacijom Amber alert Evrope sa kojom vodi intenzivne razgovore o modalitetima uvođenja tog sistema u Srbiju, uz poštovanje domaćeg pozitivnog zakonodavstva", dodato je u saopštenju.

Poslednji sastanak na temu uvođenje Amber alerta u našoj zemlji održan je u martu prošle godine pre nego što je u Srbiji zabeležen prvi slučaj korona virusa. Tom sastanku, koji je, takođe, održan u MUP-u, pored Jurića i predstavnika MUP-a, prisustvovali su i predstavnici Ministarstva pravde i Poverenik za informacije od javnog značaja. 

Nakon toga, Ministarstvo pravde se oglasilo da je preuzelo je koordinacionu i vodeću ulogu za izradu zakona kojim će se regulisati način uvođenja i funkcionisanje Amber alerta, koji treba da doprinese efikasnijem i bržem pronalaženju nestale dece. Saopšteno je da je formirana mešovita Radna grupa, koju, pored predstavnika Ministarstva pravde, čine i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Tada je postojala iskrena nada da će sistem da zaživi do kraja aprila, a ostaje nam da verujemo da je sve pomereno zbog korona virusa.  

Sistem Amber alert bi podrazumevao da kada se desi nestanak deteta, mediji prekinu emitovanje programa, prikažu fotografije, informacije gde je dete viđeno poslednji put, šta je nosilo, da svi mobilni operateri pošalju SMS i MMS poruku sa tim informacijama, da benzinske pumpe imaju te informacije na svojim LED ekranima, kao i trgovinski lanci u kojima je to moguće.

Video: Da li biste pristali da vas ovaj zvuk probudi u 3 ujutru kada je dete u Srbiji nestalo?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlajko

    12. maj 2021 | 17:01

    Podrska za gospodina Jurica. Ovaj usati ide na sve moguce emisije da hvali sefa,a kad su deca u pitanju ne moze da dodje na sastanak od pola sata ili sat. Sramota ko nam stiti decu i nas gradjane.

  • mj

    12. maj 2021 | 16:58

    Kakva sramota! Ako drzava uopste zna sta je sramota!

  • 🙄

    12. maj 2021 | 17:02

    Pa ministri su previše zauzeti, ne mogu oni da se bave bitnim stvarima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA