Posetioci zgroženi prizorom na Palićkom jezeru: Brine ih pena i boja, nadležni kažu da je sve u redu

Reč je o posledici normalnih bioloških procesa koja se javlja se u periodima kada su jaki talasi, na sličan način kao što nastaje i morska pena,

  • 6
palic, palicko jezero

Foto: M. B.

Slika Palićkog jezera, na čijoj površini pluta bela pena, dok je voda zelene boje, nemio je prizor koji se može uočiti ovih dana.

Posetioci nisu nimalo oduševljeni ovim prizorom i sve je više onih koji smatraju da Paliću nema spasa. Međutim, nadležni tvrde da je to posledica normalnih bioloških procesa, koja se javlja se u periodima kada su jaki talasi, na sličan način kao što nastaje i morska pena, pišu Novosti.

-Palićko jezero je hipertrofnog tipa, što znači da je produkcija algi i modrozelenih algi velika, što vodi daje karakterističnu zelenu boju. Brojnost modrozelenih algi je najveća upravo u turističkom sektoru, gde je veliki deo obale pod obaloutvrdom, a količina prirodne vegetacije, trske i vodenih biljaka, najmanja. Kada u sklopu prirodnog životnog ciklusa dođe do odumiranja algi koje su se prenamnožile, dolazi do organskog raspadanja i u vodu se oslobađaju proteini i druge organske materije koje smanjuju površinski napon vode i deluju poput prirodnih deterdženata.  Pod udarom jakih talasa, dolazi do penušanja, a ponekad se stvara i gusta pena na čijoj površini se vide ćelije modrozelenih algi -  objašnjavaju u Službi za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

Navodeno je da Grad Subotica trenutno sporvodi mere za poboljšanje kvaliteta vode.

Uspostavljanjem zaštitnih pojaseva oko jezera omogućiće se obnavljanje vegetacije u priobalju i smanjiti priliv nutrijenata sa okolnih njiva. Uz pomoć toga ovakve pojave ubuduće sve ređe dešavaju, piše.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mane

    12. maj 2021 | 18:24

    Najprljavije jezero u Evropi!!!

  • Uzas

    12. maj 2021 | 18:48

    I fekalije se izlivaju. Unazad preko deset godina je prljavo i nismo se mogli kupati. I vise nikada ne bi isli

  • Ciganin 1976

    12. maj 2021 | 19:28

    Ljudi, sta vam,je, peni zbog SALINITETA. nije od kake ! 🙄💩😜😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA