≫ 

Njegova njuška ulepšaće vam dan: Persijski leopard na Paliću prvi put stidljivo izašao iz pećine

Cilj je da se ova retka vrsta životinje spoji sa saputnicom Lejlom kako bi dobili potomke

  • 0
Persijski leopard Simba novi stanovnik Zoo vrta Foto: subotica.com

Iako je u Suboticu stigao pre 6 meseci, persijskog leoparda Simbu posetioci Zoološkog vrta na Paliću tek od nedavno mogu da vide kako lenčari u svojoj voalijeri, a želja je da se jednog dana spoji sa saputnicom Lejlom kako bi dobili potomke, koji bi mogli da se vrate u prirodno stanište na Kavkazu.

Simba je u Zoološki vrt na Paliću stigao iz Rima, gde je i došao na svet pre tri i po godine. Kako odvajanje od porodice nikome ne pada lako, tako je i Simbi bilo potrebno vremena da se privikne na novu sredinu, te je prva dva meseca proveo u pećini, koja je smeštena unutar njegove voalijere. Vremenom je stidljivo počeo da izlazi napolje, u manji spoljašnji prostor koji je odvojen od onog u kojem boravi Lejla, devet godina stara ženka, sa kojom je još uvek u fazi upoznavanja, piše Subotica.com.

- Nikada nije pokazivao agresiju, ali dosta dugo nije želeo da izađe napolje, jer mu je pećina bila dovoljna. Sada se privikava i na spoljašnji deo, ali još uvek ne možemo da ga stavimo da bude sa Lejlom po ceo dan, zbog toga što je nov i što se kao životinja može drugačije ponašati. Zato smo ga dugo i držali u tajnosti, ali su znatiželjni posetioci koji vole da zavire u svaki kutak Zoo vrta mogli da ga opaze - priča Jelena Toljagić, koordinatorka obrazovnih i promotivnih aktivnosti u Zoo vrtu na Paliću.

Persijski leopardi su vrlo retka vrsta, koja je, najviše zbog krivolova, svedena na populaciju od svega 1.000 jedinki u prirodi. Zbog toga je Simba u Srbiju došao preko Evropskog programa uzgoja strogo zaštićenih vrsta, koji ima za cilj da se ugrožene vrste sačuvaju i povećaju populaciju kroz uzgoj u Zoo vrtovima, jer osim što im se na taj način produžava životni vek, omogućava im se i da produže svoju vrstu razmnožavanjem.

- Već imamo jedan takav primer, jer je naš koordinator za persijske leoparde, jedan gospodin iz Lisabona, kazao da je njihov zoo vrt bio među prvima koji su svoje persijske leoparde, rođene u zoo vrtu, preneli na Kavkaz i vratili u prirodu - objašnjava Toljagić, dodajući da im je želja da jednog dana Simba i Lejla imaju svoje potomke, zbog čega su im do sada organizovali i nekoliko kontrolisanih druženja.

- Zapravo se nadamo da će ona njega prihvatiti, jer je Lejla dosta teritorijalna i to je do sada bilo samo njeno stanište u kojem je bila sama pet godina, a sada bi trebalo da ga deli sa Simbom. Tako da je ona još malo škrta, ali polako se upoznaju i približavaju jedno drugom.

Životni vek persijskih leoparda u prirodi je kratak i obično traje do 12 godina, dok u Zoo vrtovima i rezervatima gde se neko brine o njima, mogu da žive i duplo više, odnosno 24 godina.

Video: Prvi Zoo vrt u Srbiji otvorio vrata

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA