• 2

Zakazan 60. Sabor trubača: Ako virus ne posustane, takmičenje za najbolju trubu biće onlajn

Sabor je zakazan za period od  12. do 15 avgusta

  • 2
Sabor trubača

Foto: Rina.rs

Nakon što je korona virus prošle godine uspeo ono što nisu ni ratovi, ni bombe i otkazao tradicionalni Sabor trubača u Guči, ove godine će ipak zagrmeti dragačevske trube. Sabor je zakazan za period od 12. do 15 avgusta, a ukoliko epidemiološka situacija bude nepovoljna 60. Smotra limenih instrumenata biće održana onlajn.

- Mi smo uvek spremni, možemo svakog momenta da spremimo Sabor, tako da kao što i vidite korona prolazi i mislim da neće biti problema. Iskreno, vreme je da se ljudi vrate veselju, muzici, životu - pričaju Dragačevci željni trube i lepog provoda za RINU.

Ako epidemija virusa korona ne suzbije sve manifestacije, organizatgori poručuju da je kompletan program dravgačevskog sabora spreman.

- Prvog dana tradicionlano će se održati takmičenje mladih trubačkih sastava iz Srbije, petak je rezervisan za koncertne sadržaje, za ponoćni koncert, defile učesnika. Subota je dan sa najviše programskih sadržaja, kada imamo i dragačevsku svadbu i finalno takmičenje trubačkih orkestara kao centralni program zbog koga se svi i okupljamo u Guči - kaže Marijana Luković, organizator za razvoj i promociju turističke ponude.

Svakako je truba instrument sa najdužom tradicijom u ovom kraju, ali ovogodišnja jubilarna manifestacija imaće i prateće sadržaje.

- Ove godine smo uključili u organizaciju Sabora najveće kulturne eksperte u Srbiji, pa ćemo manifestaciju obogatiti kulturnim i izvornim sadržajima, pa će Sabor biti onakav kao nekada što je bio - kulturno stecište u Srbiji - zaključila je Luković.

Skoro milion posetilaca iz Srbije i inostranstva dolazi u ovaj gradić od dve hiljade stanovnika svakog avgusta. Zahvaljujujći festivalu, Guča je postala poznata u celom svetu kao najveći festival tubačke muzike, gde su još zastupljene i druge tradicionalne vrednosti Dragačeva i zapadne Srbije.

Inače, ono što je truba za Dragačevo, to je violina za Pranjane. I upravo u ovom malom suvoborskom selu od 20.do 22. avgusta biće održan Sabor violinista Srbije. Ovo su svakako dve najznačajnije manifestacije u zapadnoj Srbiji.

Video: Guča otkazana prvi put za čitavih 60 godina, kao i Sabor violinista

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KAKO

    Da jedemo kupus iz lonca &pecenje,pijemo pivo ili spricer on-line??

  • panic

    ovi politicari se ne sastaju onlajn nego grlenje ljubljenje kad se sretnu sve sama parodija sa koronom

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima