• 13

Milica (30) kaže da je zbog pogrešnih dijagnoza ostala bez bubrega, traži donora: "Sama se borim"

Milica nije dobila patološki nalaz nakon uklanjanja bubrega, sada joj je potreban nefrlog kao "zeleno svetlo" za transplantaciju. Pored svega, nezaposlena je i živi sa bolesnom majkom i bratom u iznajmljenom stanu

  • 13
Milica Adamović

Foto: Instagram/milica.adamovic91

Milica Adamović (30) od svog rođenja bila je žrtva, kako kaže, neodgovornih lekara, zbog kojih trenutno ima samo jedan bubreg koji polovično radi. Ona je mlada, puna planova i nade, kaže da želi da pomogne svojoj porodici i sebi, te je odlučila da javno ispriča svoju priču i krene u traženje donora, što bi joj pomoglo da svoja nadanja i ispuni.

Milica je rođena 1991. godine. Nakon što je prošlo 18 dana od rođenja, dobila je temperaturu. Lekari su najpre konstatovali da je u pitanju urinarna infekcija.

- Međutim, oni su mi posle dijagnostifikovali sepsu, pa su nastavili da me leče od toga pogrešno. Tada me je tata bukvalno oteo iz bolnice, nisu mi čak dali ni otpusnu listu, a onda smo došli za Beograd. Morao je to da radi da bi me spasao - kaže Milica za Telegraf.rs.

Tada je Milica nastavila svoje lečenje u Beogradu. Ali komplikacije su tek počele. Naime, i tu je ovoj devojci, tada još devojčici, kako ona smatra, uspostavljena pogrešna dijagnoza.

- Lečili su me isto od infekcije, a ja sam ustvari imala obostrani refluks bubrega - rekla nam je ona.

Godine 2009. Milici, kada je imala svega 18 godina, odstranjen je levi bubreg.

- Rekli su mi da je skroz izgubio funkciju, da je isto došlo do sepse i da su mi spasili život. Ali ja tada nisam dobila patološki nalaz, što se dobija kada ti odstrane organ, niti u izveštajima i otpusnim listama imam da mi je bubreg uklonjen.

Kako objašnjava, pre ovog zahvata, bilo je reči o operaciji sa "Deflux pastom" koja je zahtevala pozamašna novčana sredstva. I taman kad se porodica dala u prikupljanje para, od ovoga se odustalo, opet pod izgovorom da je najbolje da joj uklone bubreg.

- Tu sam prerasla dečju kliniku i nastavila lečenje u jednoj od gradskih bolnica. A tamo su mi rekli da ne mogu da mi pomognu i da sam previše komplikovan slučaj za njih.

Adamovic Milica

Foto: Privatna arhiva

Na urologiji je kasnije imala dosta hiruških intervencija, kao što je i dekonstrukcija mokraćne bešike, kao i "okretanje" bubrega. Tu su nastali dodatni problemi.

- Doktor mi je "prespojio" kanale. Trebalo je da pusti da kateter ide iz bešike, a on je napravio grešku i pustio ga iz bubrega - objašnjava Milica.

To znači da Milica mora jednom mesečno ide na menjanje katetera iz bubrega, što podrazumeva rane i ušivanja, ali dva puta dnevno da ispire bešiku. Lekar koji je napravio grešku i dodatno joj zakomplikovao situaciju, odbacio ju je kao pacijenta pošto je kod njega otišla žaleći se na bolove i temperaturu. Kako kaže, mislio je da ga ona "folira".

Pošto je ostala bez urologa, obratila se i nefrologu koji joj je ponudio dijalizu da bi došla na listu čekanja za transplantaciju bubrega.

- Pokušala sam na različite načine da dođem do organizacija koje se time bave, kako bih pronašla donora. Ne bih da se stavim na dijalizu, pa da tu ostanem na listi čekanja za donora predugo. Prvo što moram da uradim jeste da se izborim za izveštaj lekara i nefrologa koji će stati iza mene, kao "zeleno stvetlo" za transplantaciju. Želim da pomognem sebi - iskrena je ona.

Adamovic Milica

Foto: Privatna arhiva

A situacija u kojoj se nalazi, ako izuzmemo zdravstvene probleme, za ovu devojku nije laka ni u drugim aspektima. Milica ima volju da se bori za svoje zdravlje, jer će joj se tako otvoriti šanse da se zaposli i pomogne porodici.

Naime, ona trenutno živi u iznajmljenom stanu, bez prihoda, sa majkom koja je operisana od neurizma glave i bratom koje je dete sa posebnim potrebama.

- Situacija je dosta loša. Sama se borim. Moram. Ne vredi mi da posustanem, jer onda nisam ništa uradila, nisam pomogla ni sebi ni mojima. Moram da budem jaka, ne postoji druga opcija - rekla je na kraju Milica.

Video: U Srbiji su prvi put transpalntovali testise davne 1926.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    Mi se sekiramo i nerviramo oko gluposti 'oci povadismo medju sobom' oko opozicije.Samo sloga.A vidite devojku jaka borac hrabra,da se svi postidimo.Kako joj pomoci ne nznam.Prvo smestaj resiti da ne placaju...pa dalje

  • Toni

    Poznajem mladjeg coveka u nemackoj koji je imao stalno visok pritisak dok nisu lekari ustanovili da obadva bubrega rade samo 30% e onda mu je dosla keva iz hrvatske imala je nekih 50 god, resi da mu pokloni jedan bubreg odu obadvoje u bolnicu zavrse posao I posle toga u banju na rehabilitaciju on je imao oko 35 god, on je nastavio da radi I ona je dobila posao sve je to uradjeno pre nekih cetiri godine I obadvoje su zadovoljni.

  • Bubreg

    Ja imam takodje jedan bubreg navodno taj jedan bubreg preuzeo funkciju drugog mnogo je tesko konstatno pritisak visok uz terapije jer pravi problem taj drugi koji je jako mali o nema nikakvu funkciju.Jos kao dete mucim se sa pririskom Mnogo je tesko

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima