≫ 

Otac Trajko, jedini Srbin iz grada Nemanjića: Hram i džamija u istom dvorištu, hodža mu je prijatelj

U Uroševcu je teško biti Srbin, a u crkvi posvećenoj caru Urošu liturgiju sluša samo porodica jednog sveštenika

  • 4
Sveštenik Trajko, Uroševac, crkva, SPC Printskrin: Facebook/Humanitarna organizacija Kosovsko pomoravlje

Otac Trajko je jedini Srbin koji sa porodicom živi u Uroševcu. Hram u kojem služi poseban je po mnogo čemu, najpre jer su crkva i džamija u istom dvorištu, a imam i sveštenik prijatelji. Nažalost, i po tome da je gotovo uvek prazan i da bogosluženjima prisustvuju samo sveštenik i njegova porodica.

Reč je o hramu koji se nalazi u centru grada, a koji je posvećen caru Urošu, ličnosti koja je veoma važna za naš narod i SPC. Građena je od 1928. do 1933. godine, a 11. septembra hram je osveštan i tada je i crkveni Sabor, prenosi Humanitarna organizacija Kosovsko Pomoravlje.

U gradu gde ne možete da čujete srpski, nije lako biti Srbin. Ipak, jedan od retkih prijatelja oca Trajka koje je stekao za 6 godina u Uroševcu je imam uroševačke džamije.

- Stekao sam dosta ljudi, prijatelja sa kojima mogu da popijem kafu, to su svakako Albanci i da istaknem činjenicu da sam upoznao imama ili hodžu koji služi u džamiji koji je pored nas. To je čovek koji mi se mnogo našao otkako sam došao, u oktobru, on je došao u novembru. Od tog dana do dana današnjeg, ja sam u njemu pronašao prijatelja.

Delimo imanje sa džamijom, to je jedinstveni primer u svetu, verovatno nam to i daje za pravo da naš međuverski odnos bude na takvom nivou da oni mogu da dođu kod nas kada nam je Sabor, praznik Božić ili Vaskrs, a mi odemo kod njih za vreme Ramazana, Bajrama, da čestitamo praznik ili razmenjujemo poruke. Imamo lep i korektan odnos.

U mantiji se kroz Uroševac ne može. Deca sveštenika Trajka ne igraju se van kuće, a do prve srpske škole ima više od 20 kilometara.

- Živimo ovde samo moja porodica i ja. Imam troje dece. Najstarija ćerkica Sara je krenula u školu, najbliža je na 21 km odavde, u Klokotu. Ne možemo da kažemo da nam je lako, ali Gospod to zna i on nas vodi. Daje nam samo ono što možemo da prihvatimo. Sa ovog svetog mesta želimo da pošaljemo poruku da su ljudi ovde dobrodošli i da možemo da uspemo ako smo zajedno - poručuje otac Trajko.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🙏

    18. maj 2021 | 14:25

    Nek vam Gospod Bog podari zdravlja, srece i istrajnosti u tako teskim uslovima.

  • mima

    18. maj 2021 | 14:37

    tako i treba, dobri ljudi, vera treba da spaja ljude, bez obzira na pripadnost

  • Rajvos@

    18. maj 2021 | 15:41

    Svaka čast,zivi bili!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA