• 4

Lažne medicinske diplome: Hrvatice imale kurs u Puli, dobile diplomu iz Kragujevca, ima i "doktora"

Univerzitet u Kragujevcu studije je organizovao sa Evropskim centrom za mir i razvoj, koji nije akreditovan za izvođenje nastave na strukovnim studijama

  • 4
Diploma fakultet

Foto: Shutterstock

Sumnja se da je Univerzitet u Kragujevcu u saradnji sa Evropskim centrom za mir i razvoj od 2014. do 2016. godine izdao 60 diploma koje nisu stečene na legalan način. Tokom marta ta visokoškolska ustanova poništila je 22 diplome medicinskim sestrama za studije koje su izvođene u Puli, a za koje je hrvatsko Ministarstvo prosvete utvrilo da su nelegalne, piše RTS.

Nakon toga, kandidatkinje se papirološki prebacuju na Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu, koji im je i izdao diplome o zaršenom školovanju.

Pored toga, Univerzitet je posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu predao dokumentaciju za još 38 lica, za koje postoji sumnja da su do diploma došli na nezakonit način.

- Pored 44 diplome koje su izdate medicinskim sestrama iz Republike Hrvatske na Univerzitetu u Kragujevcu su izdate diplome i za dve odbranjene doktorske disertacije licima iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Pored navedenih diploma, u računarima nađene su skice za 14 diploma koje su pripremljene za štampu za odbrane doktorskih disertacija licima sa područja Kosova i Metohije, za koje sumnjamo da su izdate 2016. godine - kaže Marko Lukić, generalni sekretar Univerziteta u Kragujevcu.

Dodao je da su u celom postupku Univerzitet u Kragujevcu, Republika Srbija i Fakultet medicinskih nauka, pored velike nematerijalne štete, pretrpeli i materijalnu štetu u iznosu od oko 10 miliona dinara.

Inače, Univerzitet u Kragujevcu studije je organizovao sa Evropskim centrom za mir i razvoj, koji nije akreditovan za izvođenje nastave na strukovnim studijama.

Aferu je nedavno otkrilo sadašnje rukovodstvo kragujevačkog univerziteta i o njoj su odmah obavešteni svi nadležni organi.

Video: Za zaposlenje u Nemačkoj vam ne treba diploma fakulteta, samo kurs jezika

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jole

    Koji je po redu lopovluk tog univerziteta?

  • AEA

    Haha jel se cudimo

  • Vitez Koja

    Kada falsifikuju ili kupuju diplome pravnog ili ekonomskog za to treba da budu kazne koje jesu.Kada je u pitanju falsifikovanje ili kupovina diploma medicinskog fakulteta ili više škole, za mora da se i onaj što kupuje i onaj koji mu prodaje da idu u zatvor na minimum 15 godina zatvora i da se tretira kao pokušaj masovnog ubistva.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima