≫ 

Prebolna ispovest: Otac ubio majku, pa izašao iz zatvora. Traume za 3 života, a bol za njom večna

- Moja majka je trpela jezivo nasilje od muža, mog oca. Posle svake prijave, bivalo je gore. Tada je za kaznu tukao i njene roditelje i nas decu. Zaključavao je, nije izlazila iz kuće, dvorišta po godinu dana. Prijavila ga je mnogo puta, prijavljivali smo ga svi, deda, baba, mi deca. Sve je to radio jer je bio alkoholičar - napisao nam je ovaj čitalac

  • 8
Nasilje u porodici, porodično, pijan muž, pijandura, pijanac, alkoholičar bije ženu, Foto-ilustracija: Shutterstock

Mnoge žene gube glavu od ruke supružnika s kojim žive u kući, a mnogo njih usmrti bivši partner, koji ne shvata i ne želi da prihvati da je veza gotova. Kao u slučaju ubijene Ane I. iz Valjeva. Kako pomoći ženi koja ima problem sa nasilnikom, onim za kog znate da nema nade da će da se promeni, kod kog nasilje samo jača i sve je gore, a žrtva ne zna šta će i kuda će. 

Možda je najlakše reći i savetovati "prijavi ga". I šta onda? Odseli se i započni novi život? Nestani bez traga kao u filmovima? Decu za ruku i kod roditelja? Kako sprečiti nasilnika koji ima zabranu prilaska, kad i sami nadležni kažu da se ona poštuje, ali samo do onda do kad važi?! Šta kad zabrana istekne? Šta ako ste prijavili policiji i ništa? Šta ako nemate gde, a niste sigurni ni koje su vam opcije? Ima li u vašem mestu sigurne kuće? Ima li na ovom svetu mesta dovoljno sigurnog da se sklonite od nekoga ko ne žali svoj život da bi oduzeo tuđi?

Mnogo pitanja, a odgovori šturi. Otići u sigurnu kuću, pobeći na prvi znak nasilja, odseliti se daleko...

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji je počeo sa primenom 1. juna 2017. godine predviđa i plan individualne zaštite za svaku žrtvu. Kako su ranije advokati isticali za Telegraf, kapaciteti za individualnu procenu rizika su mali, a nekim advokatima je ta stavka zakona i potpuno nepoznata. Kako su isticali, pokazalo se da hitne mere zabrane prilaska i udaljavanja potencijalnog izvršioca krivičnog dela, na njega, a i na druge osobe koje to nisu, deluju vrlo iritabilno.

Zakon je počeo da se primenjuje kada su institucije bile "isprepadane" zbog dva ubistva žena u centrima za socijalni rad.

Čitalac: Olakšavajuća okolnost što je ubio majku je pijanstvo?!

Kako nam je u komentaru na tekst napisao jedan čitalac koga smo pozvali da nam se javi i ispriča detaljniju priču, njegovu majku je usmrtio njegov otac. Nasilje alkoholičara je trpela cela porodica, deca, ali i baba i deda.

- Moja majka je trpela jezivo nasilje od muža, mog oca. Posle svake prijave, bivalo je gore. Tada je za kaznu tukao i njene roditelje i nas decu. Zaključavao je, nije izlazila iz kuće, dvorišta po godinu dana. Prijavila ga je mnogo puta, prijavljivali smo ga svi, deda, baba, mi deca. Sve je to radio jer je bio alkoholičar - napisao nam je ovaj čitalac.

Sve se završilo tragično.

- Na kraju je mamu ubio, dobio je 20 godina jer je bio pijan, olakšavajuća okolnost!? Posle 16 godina je izašao, dobio pomilovanje. Nemamo kontakt - piše nam čitalac.

Još jedna potencijalna tragedija koja čeka da se desi je druga žena osuđenog ubice. Zatvor ga nije "naučio pameti".

- Čujem da tako prolazi i njegova druga žena, prijavljuje ga, ali on živi slobodno. Plašim se da će i tu jadnu ženu ubiti. To su traume za tri života, a bol za majkom večna - navodi ovaj čitalac svoju priču.

Crne brojke

Najmanje 22 žene tokom 2020. godine ubio je partner ili drugi član porodice, a u još pet slučajeva postoji sumnja da se radi o femicidu. Sedam žena ubijeno je nožem, pet sekirom, tri pištoljem, tri su prebijene do smrti, jedna je ubijena automatskom puškom, jedna aktiviranjem bombe, dok su dve žene ubijene na druge načine.

Od početka ove godine do sada u Srbiji je, u porodičnom nasilju, nastradalo devet žena.

Video: Majka i ćerka plaču čekajući izricanje presude za ubistvo u klubu Tilt

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vukodlak

    19. maj 2021 | 19:43

    Ovakve, za svako dokazano, a prijavljeno Nasilje, policija, treba da ga istambura, dobro, da zapamti za sva vremena batine, jer guja se samo batine boji. I svaki put, ako se ponovi, pa kome dosadi. VAKE NASILNIKE TREBA BATINAMA IZLECITI, JER JE TO PROVEREN RECEPT.

  • Stanoje

    19. maj 2021 | 19:45

    Nema opravdanja za nasilje.Ako moze zajedno moze ako ne treba na vreme rascistiti i netrpiti nasilje.Ali danas da te zena ili dete prijave da si povisio ton u kuci a kamoli nesto vise jedva cekaju da pisu k.prijavu i zabrana prilaska kuci od mesec dana.Kazem nepodrzavam nasilje ali zato sto nema "muskarca" u kuci zato nam ovako i jeste.Niko nikog neslusa i nepostuje jer zna da je "zasticen".Pre se znalo ko je glava kuce

  • C he

    20. maj 2021 | 08:55

    Na dozivotnu to djubre.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA