≫ 

U Boru izmereno zagađenje vazduha, opasno po zdravlje ljudi: Iz grada poručuju da su reagovali

Zabeležena tri do pet puta povećana koncentracija SO2

  • 3

Na mernim mestima u gradu Boru jutros je zabeležen povećan nivo koncentracije sumpordioksida (SO2), čak tri do skoro pet puta od dozvoljenih graničnih vrednosti.

Kako se navodi na sajtu grada Bora jutros je u periodu od 05 do 08 časova na mernom mestu Institut izmerena koncentracija sumpordioksida opasna po zdravlje ljudi.

Na gradskom sajtu je istaknuto da je u 06 časova je na mernom mestu Institut, koncentracija SO2 iznosila 1003,08 mikrograma po metru kubnom, u 7 sati 1622,97, a u osam sati 807,51 mikrograma po metru kubnom, što je iznosilo od tri do gotovo pet puta više od graničnih vrednosti (350 mikrograma ).

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić je istakao da je grad odmah reagovao i o svemu obavestio nadležna ministarstva.

Aleksandar Mikilic Aleksandar Milikić / Printsrkin: Youtube/Aleksandar Milikic

- Grad Bor je obavestio ministarstvo ekologije, ministarstvo zdravlja, kao i kompaniju. Na sajtu grada je istaknuto obaveštenje da je reč o trostrukom prekoračenju dozvoljenih vrednosti, ugrožavanje bezbednosti i zdravlja naših sugrađana i nadležno ministarstvo će reagovati u skladu sa svojim obavezama - kazao je Milikić.

Video: Na zagađenje vazduha utiču dve vrste čestica i njihov uticaj na organizam je opasan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bojan

    20. maj 2021 | 09:51

    nadam se da će nadležni jako brzo reagovati i rešiti problem a do to tad savetujem boranima da u domovima koriste ruske prečiščivače vazduha ambilife

  • Ljiljana

    20. maj 2021 | 06:50

    Da je samo Bor , Tu je iPrahovo isti slucaj, ljudi ne mogu vise da se bore. Okolo leze gromde jalovine koje su radioaktivne a vazduh i da ne pricamo.Polja su crvena od pirita.Pa grade se i sad fabrike da uniste nasu zivotnu sredinu.Ne ma te pare koja ce vise to dapovrati.

  • PRC

    20. maj 2021 | 10:05

    Što je napredna Timočka krajna koja leži na zlatu, kinezi rintaju a timočani lenčare i uživaju u demokratiji. 😜😜😜

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA