• 3
 ≫ 

Kafana pod Rudnikom posluje jedan vek: Na zidu ima Uverenje na lično mehansko pravo iz 1921.

 ≫ 

U ovom ugostiteljskom objektu vreme je stalo

  • 3
Kafana Oplenačka zvezda, Jarmenovci, Topola

Foto: "50 najlepših mesta u Šumadiji"/Zoran Jevtić i Nenad Blagojević

Kafana Oplenačka zvezda nalazi se u Jarmenovcima, na 16 kilometara od Topole na putu ka Rudniku. Ne jednom od njenih zidova nalazi se autentično Uverenje na lično mehansko pravo.

Taj dokument je Vojislav Jovičić iz Majdana, pradeda sadašnjeg vlasnika restorana Daneta Pantića, dobio 29. marta 1921. godine, kako bi mogao da otvori ugostiteljski objekat. To je bila potvrda da je dokazao da je dobar mehandžija, piše sajt "Priče sa dušom".

Ovo mesto je čak i čitav vek kasnije poznato po dobroj hrani, boemskoj atmosferi i dobroj lokaciji, a mnogi ga i dalje oslovljavaju nezvaničnim imenom "Kafana kod Šana". Nenad Blagojević je u knjigi "50 najlepših mesta u Šumadiji" istakao da su specifičnosti ovog mesta brojne.

Stolice su poslednji put menjane šezdesetih godina prošlog veka, u kolekciji vlasnika je srebrna viljuška koju je njegov pradeda odneo na Solunski front i odande je vratio, kao i pečat iz 1921. i poreska knjižica iz 1924. godine.

Otac sadašnjeg vlasnika Sveta Pantić, treća generacija u ovom restoranu, kaže da je istorija kafane Oplenačka zvezda verovatno najduža u šumadijskom kraju, jer Pantići poseduju kompletnu dokumentaciju o bavljenju ugostiteljskom delatnošću iz te davne 1921. godine.

- Porodica mog dede Vojislava, prvog vlasnika kafane, bavila se ugostiteljstvom. On je zajedno sa dvojicom braće držao privatne ugostiteljske radnje na području Gornjeg Milanovca. Drugi vlasnik je moj pokojni otac Miodrag, po kojem je kafana dobila specifično ime. Treći vlasnik sam ja i na čelu sam bio od 1990. do 2012. godine, a po odlasku u penziju nasledio me je moj sin Dane. Voleo bih da i moj unuk koji sada ima osam godina jednog dana bude peta generacija naše porodice u ugostiteljstvu. U svom radnom veku više puta sam služio potomke Karađorđevića, a najdraži mi je bio Tomislav. Tog čoveka sam izuzetno cenio, posebno zbog toga jer je bio ispisnik mog oca - kaže Sveta za "50 najlepših mesta u Šumadiji".

Dodaje da se "pre dvadesetak godina na vratima pojavila jedna starija dama", koja je tražila starog vlasnika, njegovog pokojnog oca, rekavši da ima molbu za njega.

- Dok je pohađala učiteljsku školu u Vršcu, imala je momka iz Jarmenovaca, a sada, mnogo godina kasnije, poželela je da nađe nekog ko bi je odveo na njegov grob, kako bi se poklonila njegovim senima. Odveli smo je, isplakala se i bila neizmerno zahvalna. U znak zahvalnosti mom ocu što joj je pomogao da pronađe grobno mesto, ona je izvezla ogrtač koji i danas čuvamo u kafani - ispričao je Sveta tek jednu od priča koje čuva ovaj objekat u Jarmenovcima.

Specijaliteti ove kuće oduvek su bili pečenje - jagnjetina i prasetina - vruće pogače iz crepulja, domaći sir i kajmak, a otkad je Dane preuzeo kulinarsku palicu stigli su i noviteti poput jela sa roštilja, domaćih dimljenih kobasica i dimljenog paufleka sa začinima.

- Završio sam školu u Vrnjačkoj Banji, smer kulinarstvo i kad sam se vratio u Jarmenovce došao sam na ideju da dodam još nešto u meni, da ne bude samo pečenje u ponudi. Svo meso koje imamo ovde stiže iz kasapnice koja snabdeva našu kafanu, sve je domaće i svemu znamo poreklo - od hrane koju je jela stoka do onoga što služimo na ovalima - iskren je Dane.

Danetova majka i Svetina supruga, gospođa Radmila Pantić pravi neobične slane i slatke đakonije.

I sve to na šumadijski način. Ljubazna domaćica može vam u svom kulinarskom ateljeu pokazati i kako nastaju njenih ruku dela. A neretko ćete uz kafu, umesto ratluka i kocke šećera, dobiti kašičicu egzotičnog slatkog i probati nešto drugačije podno Rudnika.

Video: Gagi Jovanović zapevao Ružo rumena u kafani

(Telegraf.rs/Priče s dušom)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA