Jovanović: Ljudi se sa putovanja vraćaju zaraženi, čak i oni koji su vakcinisani

U laboratoriji "Vatreno oko" radi se manje testova, poslednjih nekoliko nedelja od 600 do 800 dnevno, što je značajno manje u odnosu na prethodni period kada je bilo i do 3.500 testova

  • 9
Laboratorija Vatreno oko Kliničkog centra Srbije Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Rukovodilac laboratorije "Vatreno oko" Snežana Jovanović kaže da je manje testova koje u toj laboratoriji dnevno urade, kao i da je sedam do osam odsto njih pozitivno. Upozorava da se građani sa putovanja vraćaju zaraženi, da među njima ima i vakcinisanih, kao i da je oprez potreban i tokom putovanja.

Snežana Jovanović je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, navela da u laboratoriji "Vatreno oko" rade manje testova, da je poslednjih nekoliko nedelja od 600 do 800 testova dnevno, što je značajno manje u odnosu na prethodni period kada je bilo i do 3.500 testova.

- Od tih 700 do 800 testova dnevno sedam do osam odsto je pozitivno. Značajno manje pozitivnih u Beogradu, ali po broju pozitivnih prednjači Novi Pazar - rekla je Snežana Jovanović za RTS.

Laboratorija Vatreno oko Kliničkog centra Srbije Snežana Jovanović, Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Ističe da s obzirom da je veći broj negativnih testova, ali i po pozivima kada će biti gotovi rezultati, pretpostavlja da se najčešće radi o osobama koji se testiraju zbog putovanja.

Vraćaju se zaraženi s putovanja

Ipak, upozorava da se građani sa putovanja vraćaju zaraženi, čak i oni koji su vakcinisani, mada imaju blaže simptome i naglašava da je potreban oprez i na putovanjima, posebno u avionima.

- Iz nekog bližeg okruženja znam da su se vratili sa putovanja, to je temperatura blaža, 37 ili 38 stepeni, malaksalost blaga za par dana prolazi što je značajno, jer kao što znamo onaj koji je vakcinisan može da oboli, ali će klinička slika biti lakša - navodi Jovanovićeva.

Labratorija "Vatreno oko" otvorena je u aprilu prošle godine, a Jovanovićeva kaže da su obavili preko 400.000 pi-si-ar testova, oko 40.000 seroloških testova i oko 14.000 antigenskih testova za godinu dana.

Na pitanje treba li da strahujemo od novih sojeva virusa, Jovanovićeva kaže da je jasno da se i virus menja, jer je to jedini način da on pobegne od svega onoga što čovek čini da bi izbegao bolest.

Za sad detektovan samo britanski soj virusa

- Postoji više varijanti virusa – brazilska, južnoafrička, britanska, indijska. Kod nas je registovan britanski soj virusa sekvenciranjem genoma. Tom analizom genetskog materijala virusa bave se dve laboratorije u Srbiji. Za sada je detektovan samo britanski soj virusa, da li će biti još neki, verovatno da hoće - rekla je Jovanovićeva i dodala da su dali na skvenciranje određene uzorke.

Virus ne poznaje granice tako da ćemo verovatno u nekom trenutku i kod nas detektovati prisustvo tih sojeva, naglašava Jovanovićeva.

- Govori se o indijskom duplom mutantu, on nema dve mutacije nego 13, ali te neke dve koje su detektovane u Kaliforniji i Južnoj Africi su se našli na jednom istom mestu. Da li su opasniji? Jesu, brži je prenos. Da li je to teža klinička slika ili ne? Za sada se ne zna, ali vakcine koje za sada postoje su delotvorne čak i protiv indijskog soja - rekla je Jovanovićeva.

Ne treba proveravati nivo antitela, vakcine svakako rade

Odgovarajući na pitanje da je i dalje njena poruka da ne treba kontrolisati nivo antitela nakon vakcinacije, Jovanovićeva kaže da jeste.

- Moja poruka, poruka američkog i evropskog centra za kontrolu i preveciju zaraznih bolesti je ni da posle vakcinacije niti pre vakcinacije ne treba određivati nivo antitela. Vakcine svakako štite, vakcine rade - poručila je Jovanovićeva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA