Bojan imao modrice kad je nestao: Kakve obaveze imaju lekari ako ih povrede asociraju na nasilje?

Osamnaestogodišnju devojku pretukao je momak nakon čega je morala da ide na ušivanje arkade

  • 1
žena, devojka, bolnoca, lekar, pacijent, doktor Foto: Freepik

Sa modricama na telu i rukama, Bojan Janićijević, koji je otišao od kuće 20. maja, pojavio se u Urgentnom centru u petak oko dva sata posle ponoći, na dan kad je prijavljen njegov nestanak. Njegova majka tvrdi za Telegraf.rs da bi već tad bio pronađen da su lekari obavestili policiju da je imao vidljive povrede. Kako nam je objašnjeno u UC, doktori prijavljuju nasilje ukoliko pacijent kaže da je žrtva nasilja.

- Lekari prijavljuju ukoliko je neko žrtva nasilja, tj. ukoliko pacijent kaže da je žrtva nasilja. Takođe prijavljuju ukoliko je neko lice nepoznato a nije u svesnom stanju a ima tragove povreda - rekli su za Telegraf.rs iz Urgentnog centra.

Predsednik Lekarske komore Srbije Milan Dinić kaže da se u Urgentnom centru nalazi policijska patrola koja svako lice, koje ima vidljive povrede, pita šta se desilo.

Naš sagovornik objašnjava da su svi lekari, ne samo oni u Urgentnom centru, dužni da prijave nasilje.

- Lekari popunjavaju povredni obrazac. Ukoliko je pacijent žrtva porodičnog nasilja, popunjava se obrazac za nasilje u porodici. Ukoliko, na primer, pedijatar posumnja da je dete zanemarivano, popunjava se obrazac za zanemarivanja deteta. Ti obrasci se prosleđuju Centru za socijalni rad - objasnio je Dinić.

Ističe da, tokom pregleda, lekari ne mogu sami da zaključuju šta se desilo već da to radi policija i tužilaštvo.

- Ako nam dođe pacijent, koji ima povrede nastale nakon tuče, mi u izveštaju pišemo da pacijent navodi da su povrede nastale tako što mu ih je nanelo drugo lice. Ukoliko pacijent dođe sa bolovima u stomaku a mi na vratu vidimo masnice, pišemo u izveštaj na šta se žalio i da ima modrice koje su nevezane za tegobe zbog kojih se javio - izjavio je za Telegraf.rs predsednik Lekarske komore Srbije Milan Dinić.

Kako nezvanično saznajemo iz nadležnih institucija, lekari moraju da prijave ukoliko pacijent ima povrede za koje se sumnja da su nastale kao posledica nasilja.

Ispovest devojke čija je drugarica pretučena

Osamnaestogodišnju devojku pretukao je momak nakon čega je morala da ide na ušivanje arkade. Nije želela nikome da prizna da je žrtva nasilja, čak ni drugaricama.

- Dve drugarice i ja smo je odvele kod lekara. Ona je pričala da se udarila kad je ustajala iz kreveta. Lekar joj nije poverovao i ispitivao je i sve nas da li je žrtva nasilja. Mislim da je odlično što je insistirao na tome da kaže šta se zaista desilo - ispričala nam je B.J. (19).

Nestali Bojan

Bojan Janićijević je, kako sumnja njegova majka Biljana, otišao od kuće jer mora da pije lekove za bipolarni poremećaj koji ima.

Prema poslednjim informacijama, koje je majka dobila, viđen je u nedelju oko 21 čas u autobusu broj 50 koji je vozio u smeru ka Konjarniku.

- Pitao je jednu putnicu gde da siđe jer želi da ide u Kumodraž - kazala je za Telegraf.rs Bojanova majka Biljana.

Dan pre toga je majka dobila informaciju da je viđen u autobusu broj 52 i da je želeo da ide na Adu Ciganliju.

U trenutku nestanka, podsetimo, Bojan je na sebi imao žutu majicu i farmerice.

Mladić kod sebe nema ni telefon ni dokumenta, ali ni lekove za bipolarni poremećaj.

Ukoliko uočite Bojana ili imate neku informaciju o njemu kontaktirajte policiju ili njegovu majku na broj telefona 060-473-85-33.

Video: Šta treba da znamo kada neko nestane

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • beast

    24. maj 2021 | 19:30

    Na hitnoj da se uvede obavezna 24h nadzor organa policije, ko nije bio dole ne zna o cemu pricam. Na svim dezurnim klinikama kad primaju hitne slucajeve da se uvede jedna raspoloziva patrola koja ce da dezura...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA