≫ 

Vranjska reka menja boje od crvene do plave: Građani veoma zabrinuti, pitaju se ko je odgovoran

Dok mnogi upiru prstom u kompaniju "YUMCO", koja tvrdi da sve radi po propisu, promene u boji vode pojavile su se iznenada i u gornjem toku gde nema fabrika

  • 7

Fotografije Vranjske reke obojene u crveno za građane Vranja ne predstavljaju novitet. Kako kažu, neretko se dešava da njihova reka poprimi "boju krvi". Međutim, u poslednje vreme uočeno je da je voda počela da dobija i razne druge nijanse, najčešće ljubičaste i zelene boje.

Nešto se sa rekom dešava, izvesno je. Pak, ono što za Vranjance predstavlja pravu enigmu jeste odgvor na pitanje - šta je uzrok bojenju vodotoka?

- Što se tiče gradske reke koja poslednjih dana menja boje, naši sugrađani su veoma zabrinuti i to sa pravom. Svi se pitaju ko je odgovoran za ovo, očigledno, nedopustivo zagađenje životne sredine - kaže Branislav Stojković iz Udruženja građana "Za Borino i evropsko Vranje".

Iz Opštine Vranje rečeno nam je da su 2018. godine inspekcijske službe ovog grada postupale po usmenom nalogu za vanredni inspekcijski nadzor, kada su i uočile izvesne promene na vodotoku.

- Tada su inspektori za zaštitu životne sredine izvršili obilazak Mesne zajednice Donje Vranje i vizuelno je uočeno da je deo Donjovranjske reke tamnoljubičasto obojen. Prateći tok reke, inspektori su uočili da se u delu reke na potezu od Radničke 17 i vrtića "Boško Buha", a ispod mostića na reci, ispušta obojena otpadna voda kroz već ukopanu betonsku cev sa metalnom rešetkom - kažu iz opštine.

Tako je put inspektore doveo do pogona "Konac", koji pripada fabrici "YUMCO" Vranje.

- Zatečeno je da se postupak farbanja prediva obavlja i da je na izbetoniranoj podlozi proizvodne hale vidljivo ispuštanje otpadnih voda iz postrojenja, koje se ulivaju u kružne otvore na podu - navedeno je.

Sa druge strane, iz firme "YUMCO" iz Vranja kažu da uzrok obojene vode u reci ne potiče iz njihovih postrojenja.

- Sve tehnološke otpadne vode posle procesa bojenja prikupljaju se u tzv. kadu za obezbojavanje odnosno rezervoar koji prikuplja 5000 litara. Obojena otpadna voda tretira se sredstvom za obezbojavanje vode. U kadi za obezbojavanje vrši se mešanje otpadne vode sa sredstvom za obezbojavanje i posle taloženja otpadnog mulja, obezbojena otpadna voda se preko drugog ventila ispušta u recipijent - rečeno je iz ove kompanije.

Dalje, navode, prema ispitivanjima vranjskog Zavoda za javno zdravlje, pomenuta otpadna voda je u dozvoljenim graničnim vrednostima, propisanim po Zakonu o otpadnim vodama na teritoriji Republike Srbije.

- Otpadni mulj se, nakon ispuštanja obezbojene otpadne vode, prikuplja u posebne sudove i odlaže u obeleženom delu za otpadni mulj. Ispitivanje otpadnog mulja je izvršeno u akreditovanoj laboratoriji za ispitivanje otpada ("Anahem" Beograd) i po njihovom izveštaju otpadni mulj je neopasni otpad, bezbedan po pitanju zaštite životne sredine. Sa JKP "KOMRAD" Vranje ugovoreno je preuzimanje i zbrinjavanje otpadnog mulja - navode.

Ono što je u poslednjih nekoliko dana ipak otvorilo nove nedoumice, jeste što se promena boje vodotoka javila i u gornjem delu reke.

- Za donji tok reke već postoji sumnja u odgovornost jednog preduzeća za ovaj neprijatni i neželjeni "fenomen". Međutim, poslednjih dana dosta nas je začudila pojava te plave boje u gornjem delu grada. Nemamo puno informacija šta se događa i ko bi mogao da ispusti tu boju iznad, jer u tom delu nema nikakve fabrike. Trenutno radimo na tome da nađemo nekog ko bi radio uzorkovanje vode - kaže Branislav Stojković.

- U narednih par dana moramo da nađemo nekog da uradi taj uzorak i vidimo o čemu se radi. Sada možemo samo da nagađamo - dodao je.

Kako nam je naglašeno iz vranjske opštine, prema Zakonu o vodama i Zakonu o zaštiti životne sredine monitoring kvaliteta otpadnih voda, inspekcijski nadzor nad kvaliteta otpadnih voda vrši ministarstvo nadležno za poslove zaštite životne sredine, preko svoje inspekcije. Do objave ovog teksta, od pomenutog ministarstva nismo dobili odgovore koji se odnose na slučaj Vranjske reke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ha

    25. maj 2021 | 07:59

    U Srbiji vecito pitanje na koje niko nema odgovara ko je odgovoran...

  • mrki

    25. maj 2021 | 07:52

    Sve je bezbedno kad se dobro plati

  • Zepe

    25. maj 2021 | 08:10

    Ovde važi parola:pravi se lud duže ćeš i bolje živeti. Što manje znaš bezbedniji si.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA