Advokati imaju zahtev: Odbaciti izmene Zakona o parničnom postupku

Ranije danas predsednik AKS Viktor Gostiljac razgovarao je sa ministarkom pravde Majom Popović

  • 5
Sudjenje, sud , sudski cekic, pravda, sudija Foto: Shutterstock

Advokati su zatražili povlačenje Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku. Oni su nezadovoljni rešenjima iz Nacrta koji je nedavno objavilo Ministarstvo pravde radi javne rasprave, okupili ispred prostorija Advokatske komore Srbija i tražili su da se Nacrt povuče iz javne rasprave.

Advokati smatraju da je nacrt zakona toliko loš da se ne može popraviti i da zato traže da se u celosti povuče iz procedure.

- Primenom predloženih odredbi na neki način sud bi bio rezervisan samo za uski krug ljudi koji mogu da finansiraju spor, što je nedopustivo - rekla je advokat Jelena Pavlović na protestu advokata.

Pored ostalog je ukazala da bi se prema predloženim rešenjima prosečno trajanje spora oteglo sa 10 na 15 godina, što, kako kaže, znači potpuno onemogućavanje građana da pristupe sudu i ostvare svoja prava.

Jedan od predloga je i prelazak na elektronsku komunikaciju i skeniranje dokumenata, a za to, tvrdi, ne postoji osposobljenost ni na nivou suda.

- Svi mi koji se bavimo procesnim pravom znamo da u ovoj državi treba povećati efikasnost pravosuđa. Međutim način, a naročito izmene koje se predlažu, ne bi povećale efikasnost, već naprotiv potpuno bi urušile pravni sistem - navela je Pavlovićeva.

Ona je istakla da je ZPP osnovni, elementarni zakon pomoću kojeg građani ostvaruju svoja subjektivna prava, dok advokatima predstavlja okvir za rad.

Pavlovićeva je ukazala na to da su advokati nezadovoljni jer nisu, poput strukovnih udruženja sudija i tužilaca, ni bili obavešteni niti pozvani da daju svoje predloge pred izradu Nacrta zakona o iznemana i dopunana ZPP.

Advokatska komora Zaječar je u subotu na skupštini odlučila da isti predlog uputi Ministarstvu pravde i Vladi Srbije, a to je da se iz procedure javne rasprave povuče Nacrt zakona, jer smatra da je za tako važan sistemski zakon pre svega ostavljen veoma kratak rok za javnu raspravu, koja, kako je predviđeno, treba da traje od 19. maja do 14. juna.

Osim toga ova komora ima primedbe na svaku predloženu odredbu i smatra da u proces izmena ZPP-a mora da se uključe struka i advokatura.

Ministarstvo pravde je 19. maja objavilo Nacrt izmena i dopuna ZPP, napominjući da je njihov cilj povećaje efikasnosti parničnog postupka, naročito u delovima o dostavljanju pismena, snimanju suđenja i procesnoj disciplini, a imajući u vidu EU standarde, praksu Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda.

Ranije danas predsednik AKS Viktor Gostiljac razgovarao je sa ministarkom pravde Majom Popović povodom nezadovoljstva advokature Nacrtom zakona, nakon čega su u zajedničkom saopštenju ukazali da na taj način žele da potvrde da će se u daljim razgovorima između Ministarstva pravde i advokature razmotriti sve primedbe koje će biti dostavljene na tekst Nacrta zakona kako bi se došlo do rešenja koja će biti u opštem interesu.

Ministarstvo pravde i Advokatska komora Srbije su postigli saglasnost da se konsultativni proces, u kojem će i advokati i druga zainteresovana lica izneti svoje primedbe, produži do postizanja konsenzusa o tekstu Nacrta zakona, navodi se u tom saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA