≫ 

Prva slika Gavrila po dolasku u Mađarsku na lečenje: "Vi ste njegovi anđeli čuvari, rade se analize"

Dečak Gavrilo Đurđević boluje od retke i teške bolesti, spinalne mišićne atrofije

  • 18
Gavrilo Đurđević Foto: Printskrin "Za Gavrilovu pobedu"

Preslatka osmomesečna beba iz Kragujevca, Gavrilo Đurđević, koji boluje od spinalne mišićne atrofije tip 1 stigao je u Budimpeštu, gde je otišao po najskuplji lek na svetu, Zolgensmu, koji košta 2,1 milion dolara.

Ovaj predivni dečak već se nalazi u bolnici gde je započeto sa prvim analizama.

- Gaša se dobro drži, a mi čekamo rezultate i nadamo se da će sve biti dobro i da će Gavrilo primiti Zolgensmu početkom juna. Pratite kako se razvija situacija i budite uz Gavrila jer ste vi njegovi anđeli čuvari - poručili su njegovi roditelji u objavi na Instagramu.

Gavrilo Đurđević, Budimpešta, bolnica Foto: Instagram/Za Gavrilovu pobedu

Doktorka Borbala Mikoš, šef tima lekara za SMA bolesti u Dečjoj klinici "Betešda" u Budimpešti, potvrdila je da je Gavrilo sa roditeljima stigao u bolnicu.

- Formiran je poseban tim stručnjaka, svako zna svoj posao. Potreban je veliki broj pregleda, upravo da bismo što pre ustanovili da li može da primi gensku terapiju - izjavila je doktorka Mikoš.

Prema njenim recima, bolnica "Betešda " je prihvatila da sve te preglede obavi bez odlaganja kako se ne bi gubilo vreme.

- Gavrilu je već uzet uzorak krvi da bi se utvrdila količina antitela na adenoviruse, i taj uzorak šaljemo u Roterdam gde se obavlja analiza. Dok čekamo rezultate te analize, radimo i druge preglede da isključimo i druge virusne infekcije. S obzirom na to da genska terapija može da ima nuspojave, moramo da proverimo kako rade ostali organi - bubrezi, jetra, srce, organi za disanje - objašnjava dr Mikoš.

Doktorka dodaje da moraju da isključe i druge zapaljenske procese u organizmu jer i to može da utiče na gensku terapiju.

- Ne želim da licitiram datumom, ali očekujemo veoma dobre vesti za Gavrila najkasnije sredinom juna - rekla je dr Borbala Mikoš koja vodi tim lekara za SMA bolesti.

Podsetimo, Gaša je u ponedeljak uveče otputovao na najvažnije životno putovanje kako bi dobio gensku terapiju koja košta neverovatnih 2,5 miliona evra.

Lekari iz Mađarske insistirali su na tome da se novac za dečakovo lečenje što pre prikupi, odnosno do 25. maja, kako bi počeo sa terapijom već početkom juna.

Kako su juče saopštili roditelji malog Gavrila, u trku za zdravlje njihovog sina uključilo se i Ministarstvo zdravlja.

"Dragi naši saborci, bruji ne samo Srbija, bruji od Gibraltara do Moskve - uspeli smo! Porodica večeras kreće za Mađarsku, a mi ćemo da slavimo. Hvala svima, svima vama, za bazare, licitacije, kutije, uplate, poruke, neizmernu podršku tokom ovog teškog perioda. Hvala vam od srca, dragi naši ljudi. Uneli ste nam sreću i nadu da može biti bolje i da sa ovim prvim korakom, nastavimo dalje i borimo se za Gavrila - navodi se u objavi.

Skupljeno je dovoljno novca da bude pokrivena genska terapija "zolgensma", analize pre i posle primanja leka i doziranje steroidima, odnosno 2.132.000 evra.

"Na samom kraju, uključila se država. Ostatak novca od 370.000 evra, snosiće Ministarstvo zdravlja, koje će uplaćivati novac preko predračuna. Ovo je usmeno obećanje dato porodici, sa kojim se ova akcija završava. Mi u Mađarskoj otvaramo novo poglavlje, a vi pratite kako napredujemo. Još jednom neizmerno hvala i puno ljubavi od nas za vas", navodi se u objavi na Instagramu.

Video: Gavrilo maše ručicama i igra se, uhvatio se u koštac sa opakom bolesti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Minaaa

    25. maj 2021 | 12:08

    Da nam što pre ozdraviš srećo mila volimo te dušo ♥️♥️♥️🍀🍀🍀

  • Gagi

    25. maj 2021 | 12:15

    Neka ti Bog da snage,drzi se muski Gaso prelepa i dobra Bebo!

  • Nevena

    25. maj 2021 | 12:58

    Srecno maleni! Medenko mali da nam se vratiš sto pre.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA