≫ 

Digitalni zeleni sertifikat uskoro će imati novu stavku: Ko može da ga dobije i gde će se koristiti?

Pravo na Digitalni zeleni sertifikat nemaju samo vakcinisane osobe

  • 13
Digitalni zeleni sertifikat Foto: Pixabay, Telegraf.rs

Digitalni zeleni sertifikat koji "otvara sva vrata" osobama koje su vakcinisane protiv korona virusa i imaju antitela na ovu zaraznu bolest, trenutno se unapređuje pa će uskoro sadržati i podatak o tome da li je osoba preležala covid 19, kažu za Telegraf.rs u Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu. Takođe, kako saznajemo u Kriznom štabu za borbu protiv korona virusa, on se neće koristiti samo za putovanja, već bi trebalo da služi i za ulazak na druge događaje u Srbiji.

Ovaj sertifikat, koji predstavlja objedinjenu potvrdu kojom se dokazuje da li ste primili vakcinu protiv korona virusa i da li imate rezultate testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2, dostupan je građanima Srbije od 12. maja.

Međutim, i posle dve nedelje koliko je dostupan, građani imaju nedoumice, pa se pitaju da li mogu da ga dobiju samo osobe koje su vakcinisane.

U Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu za Telegraf.rs, na naše konkretno pitanje mogu li pored vakcinisanih, sertifikat da dobiju i osobe koje imaju samo negativan test na covid 19, objašnjavaju potvrdno. Samo je bitno da test ne bude stariji od 72 sata.

- Svi građani koji su primili obe doze vakcine ili imaju rezultat PCR ili antigenskog testa ne starijeg od 72 sata, kao i rezultat serološkog mogu da dobiju Digitalni zeleni sertifikat preko Portala eUprava (euprava.gov.rs). Trenutno radimo na unapređenju Digitalnog zelenog sertifikata, tako da će uskoro obuhvatiti i podatak da li je osoba preležala covid 19 - kažu za Telegraf.rs u Kancelariji za IT i eUpravu i podsećaju da je link dostupan na adresi https://euprava.gov.rs/usluge/6554.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka - imena, prezimena, JMBG, pola i broja pasoša, sadrži i podatke da li je lice vakcinisano, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Takođe, ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR testa (SARS-CoV-2 RT real-time PCR), antigenskog testa (SARS-CoV-2 Ag-RTD Antigen Rapid Detection Test) i serološkog testa (SARS-CoV-2 RBD S-Protein Immunoglobulin G (IgG) Test).

Kako se objašnjava na sajtu eUprave, očitavanjem QR koda na Digitalnom zelenom sertifikatu, zelena boja dobija se za vakcinaciju ukoliko su primljene prva i druga doza vakcine, odnosno prva doza AstraZeneka vakcine, zatim za rezultat PCR i antigenskog testa ukoliko su ovi testovi urađeni u poslednja 72 sata i ukoliko su negativni, zatim za rezultat serološkog testa ukoliko je urađen u poslednjih 6 meseci a što se odnosi na vakcinisane osobe, odnosno 2 meseca za nevakcinisane osobe, i ukoliko je IgG parametar pozitivan.

Digitalni zeleni sertifikat Foto: Telegraf.rs

Na pitanje zašto se za rezultat serološkog testa dobija zelena boja ukoliko je urađen u poslednjih 6 meseci kod nevakcinisanisanih osobe, a 2 meseca za vakcinisane osobe koje imaju pozitivan IgG parametar, u Kancelariji objašnjavaju da su ovo kriterijumi koje je struka definisala i koji se usaglašavaju na mesečnom nivou.

- Bitno je napomenuti da se ovi kriterijumi na mesečnom nivou usaglašavaju i da je moguće da dođe do promene. Na primer, navedeno je da osoba koja nije vakcinisana a ima IgG pozitivan parametar znači da ima imunitet. Kako nemamo podatak koliko će taj imunitet da traje, od strane struke dobijena je preporuka da to bude 2 meseca - objasnili su za Telegraf.rs u Kancelariji za IT i eUpravu.

Gde sve može da se ide sa Digitalnim zelenim sertifikatom

Vlasnici Digitalnog zelenog sertifikata neće moći samo da putuju u druge zemlje sa njim. Intencija Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa jeste da se sa njim ulazi na koncerte i druge događaje, kaže za naš portal profesor dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član štaba.

- Koliko znam naš Digitalni sertifikat važi za Grčku, prihvatila ga je i Slovenija, a trebalo bi svi da prihvate. On je odlična stvar, i mi se zalažemo da on ne služi samo za putovanja, već i za druge događaje u zemlji poput koncerata... - kaže prof. dr Tiodorović.

On objašnjava da osobe koje su vakcinisane imaju veći komorbiditet, u odnosu na one koji nisu, jer ne moraju kao nevakcinisali zarad sertifikata da se "cimaju" često.

- Oni koji nisu vakcinisani moraju da rade test na 3 dana, s obzirom na to da ne sme da bude stariji od 72 sata. Bolje je biti vakcinisan, ali ovo mora da se ostavi jer ima ljudi koji iz zdravstvenih razloga ne mogu da se vakcinišu, mada je to veoma retko. A oni koji neće da se vakcinišu, ne možeš im po Ustavu uskratiti ljudska prava, ali onda moraju da imaju PCR ili antigenski test ne stariji od 72 sata - objašnjava prof. dr Tiodorović i dodaje da je titar antitela jako bitan kada je reč o testovima:

- Titar antitela mora da bude iznad minimuma. Postoje 3 metode po kojima se ona utvrđuju, po jednoj je 1, 4 donji titar, po drugoj je 8 a po trećoj je 12. Zato mora tačno da se navede koja metoda je pokazala da je taj titar dobar.

Video: Samo u ovoj bolnici se operišu kovid pacijenti: Telegraf u crvenoj zoni KBC Bežanijske kose

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA