Demir je slep i teško mu je da se zaposli: "Čim te vide negde, 50% je šanse da si posao već izgubio"

Demir Ajvazi, mladi serviser iz Beočina, iako je završio engleski jezik, bavi se popravkom računara i mobilnih telefona, kao i njihovom prodajom

  • 1
Demir Ajvazi Printskrin:Youtube/ Radio-televizija Vojvodine

Demir Ajvazi iz Beočina je IT stručnjak, potpuno samouk, bavi se popravkom računara i mobilnih telefona i njihovom prodajom. Ono što ga od ostalih IT stručnjaka izdvaja je to što je potpuno slep.

- Kako sam prvi put počeo da koristim računar, u petom razredu osnovne, tako sam se i zaljubio u njih i dan-danas se time bavim. Engleski jezik sam završio kao alternativu, inače sam hteo da završim informatiku, ali su okolnosti bile takve kakve su bile - priča Demir za RTV.

Ono što trenutno radi, ide mu od ruke i iako većinu stvari može sam da popravi kod kuće, kada ne može, u pomoć priskaču kolege.

Uprkos tome što je uspešan u svom poslu, zbog predrasuda koje još uvek vladaju u našem društvu, ne može da pronađe posao.

- Veoma je teško naći posao. Kao osoba sa invaliditetom, onog trenutka kad se pojaviš negde i shvate da si osoba sa invaliditetom, 50 je posto šanse da si ga već izgubio. Verujem da je to najviše zbog neinformisanosti ljudi, prosto kad vide osobu sa oštećenjem vida, smatraju da smo nedovoljno kvalifikovani - govori mladić.

Između želja i mogućnosti dodaje da ako bi se bavio poslom u svojoj struci - bio bi prevodilac sa engleskog na srpski i obrnuto, a ako bi radio ono što čime se trenutno bavi, morao bi ili da se zaposli u nekoj radnji koja servisira telefone i računare ili da sam pokrene neki posao.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    29. maj 2021 | 08:16

    Svaka cast momku,ali mi nije jasno kako moze bilo sta da popravlja slep.Kao prevodilac naravno da moze da radi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA