≫ 

Srbija dodatno popušta mere: Ovo su najnovije odluke posle sednice Kriznog štaba

Krizni štab doneo odluku da produži radno vreme ugostiteljskih objekata, dok će đaci morati da sačekaju na odluku o proslavi mature

  • 24

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, koja je počela oko 14 sati, je završena. Na sednici je analizirana aktuelna epidemiološka situacija. Prema rečima ministarke Darije Kisić Tepavčević, članice Kriznog štaba, dogovorene su sledeće mere, odlučeno je da će ugostiteljskim objektima biti produženo radno vreme do ponoći, i u otvorenom i u zatvorenom, a kiosci će moći da rade 24 sata. Odluka o novom radnom vremenu ugostiteljskih objekata  važiće od sutra.

Bioskopima je takođe produženo radno vreme, pa će poslednja projekcija biti od 23 sata. Jedna o bitnijih odluka odnosi se i na naknadu od 3.000 dinara za vakcinisane koju će moći da dobiju svi koji se za vakcinaciju prijave danas do ponoći, a vakcinišu se u narednih sedam dana.

U narednim danima biće doneta odluka o proslavi matura, kao i pravila po kojima bi one mogle da se odvijaju. Odlučeno je i da se poveća dozvoljeni broj učesnika kongresa, do sada je bilo moguće ovakve događaje organizovati za 100 ljudi, a od sada može da ih bude duplo više. Na pitanje da li to znači da će i svadbe moći da budu organizovane, ministarka je navela da su kongresi drugačija vrsta okupljanja, tu ljudi samo sede.

Jedna od odluka je i da će biti ukinut besplatni PCR test za one koji putuju u Nemačku.

Utakmica bez dozvole

Prema rečima Kisić Tepavčević, sportsko dešavanje sa gledaocima je bilo mimo svih preporuka i nije bilo dozvole, to je bilo neodgovorno i nedopustivo.

A na pitanje zbog čega policija nije reagovala na očigledno kršenje mera, ministarka je rekla da nemamo policajca za svakog od nas.

- Moramo da shvatimo da te osobe koje su odlazile tamo, čine nažao sebi, jer dolaze u rizik da se zaraze. Moramo da budemo sami sebi kontrola, ne sme sankcija da bude razlog da se ponašamo odgovorno. Više puta smo rekli da je ključna reč kolektiv, kolektivna borba, odgovornost, imunitet...

Novi talas na jesen? "Sada smo mnogo jači"

- Kraj jeseni jeste početak respiratornih inefekcija, pa očekujemo da tada sve respiratorne infekcije budu jače. Ali sada smo mnogo jači - rekla je ministarka govoreći o mogućem novom talasu na jesen. - Mladi nisu bili prioritet, nisu ni dana dana u onim zemljama koje nemaju dovoljno vakcina, na mladima je da zadaju završni udarac i značajn broj starijih od 16 godina se odaziva na vakcinaciju, oni jesu mladi, zdravi, jaki. Vakcinom štitimo i one koji zbog različitih oboljenja ne mogu da budu vakcinisani. Mladi u našoj zemlji će nesumljivo pokazati da su odgovorni.

Ministarka je najavila da će narednih nedelja i u Srbiji biti doneta odluka o preporuci za vakcinaciju dece starosti od 12 do 15 godina isključivo Fajzerovom vakcinom. I sada postoji preporuka za vakcinaciju starijih od 16 godina isključivo Fajzerovom vakcinom.

- Sada ukoliko to bude i za mlađu uzrasnu grupu biće samo za Fajzer, kao preporuka - rekla je Kisić Tepavčević.

Član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa epidemiolog dr Predrag Kon rekao je ranije danas da se smo u stabilnijoj epidemiološkoj situaciji, ali da je činjenica da je virus i dalje sa nama.

Uoči današnje sednice Kriznog štaba dr Kon je istakao da će biti popuštanja mera ukoliko se nastavi ovakva situacija.

- Svi pokazatelji su tu, jasno je da nekog popuštanja mora biti i nadalje će biti ako se nastavi ovakva situacija odnosno poboljšanje. Sada smo u stabilnijoj situaciji. Činjenica je da je virus još sa nama i da se pomerio ka mlađem uzrastu, dok se u ukupnoj populaciji broj smanjuje. Taj dodatni oprez koji se može meriti još nedeljama da nam se ne bi desilo iznenađenje, ne kakva smo imali, ali nikakva iznenađenja nisu potrebna - rekao je dr Kon za TV Hepi.

On se ipak osvrnuo i na leto koje je za nama, kada je ponovo došlo do pogoršanja epidemiološke situacije.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je sinoć da će od Kriznog štaba zatražiti produženje rada ugostiteljskih objekata do jedan sat posle ponoći.

- Najavio sam danas da ću sutra da pišem "sitnu knjigu" Kriznom štabu kako bi se produžilo radno vreme ugostiteljskih objekata do 01.00 sat. Nisam uzeo ni pero u ruke, a malopre sam dobio poziv za sednicu Kriznog štaba koji će se održati sutra u 14 sati u Palati Srbija, u sali Jugoslavija. Sutra ću na sednici Kriznog štaba tražiti da u gradovima koji imaju preko 50 odsto vakcinisanih radno vreme ugostiteljskih objekata bude produženo - naveo je Vesić sinoć.

Najnoviji presek

Korona virus u poslednja 24 sata potvrđen je kod 248 osoba, a istovremeno je preminulo 11 pacijenata. Testirane su 8.684 osobe.

U bolnicama u Srbiji hospitalizovana je 661 osoba, od kojih pomoću respiratora diše.

Do sada je u Srbiji infekcija virusom korona potvrđena kod 712.472 osobe, od ukupno testiranih 4.152.776‬.Kovid 19 uzeo nam je 6.865 života. ‬

Video: Kisić-Tepavčević o košarkaškoj utakmici u Pioniru: Taj sportski klub je već jednom platio kaznu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crni

    31. maj 2021 | 13:49

    Pravo pitanje je kada ce se rasformirati krizni stab?

  • Ff

    31. maj 2021 | 14:24

    Kad zvezda puni pionir mogu i ugostitelji da rade.. Sto niste kazniki zvezdu i odgovorne za pionir?? Sramni ste

  • Nina

    31. maj 2021 | 14:56

    Kad će neko da spomene studente i fakultete a ne samo kafiće, tržne centre, frizer...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA