≫ 

Patrijarh Porfirije tražio od nadležnog ministarstva odlaganje usvajanja Zakona o kulturnom nasleđu

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković obavestila je patrijarha Porfirija da su na radnom sastanku prihvaćene sugestije i predlozi koje je Srpska pravoslavna crkva uputila na Nacrt zakona o kulturnom nasleđu

  • 1
Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Patrijarh srpski Porfirije u dopisu ministarki kulture Maji Gojković zatražio je da se odloži usvajanje Zakona o kulturnom nasleđu s obzirom na to da, kako navodi, SPC – kao najveći pojedinačni vlasnik duhovnog, pokretnog i nepokretnog kulturnog nasleđa u Srbiji – nije bila uključena u proces izrade. Gojkovićeva je obavestila patrijarha da su na radnom sastanku prihvaćene sugestije i predlozi koje je Srpska pravoslavna crkva uputila.

Patrijarh je u dopisu naglasio je da usvajanje takvog zakona ne bi doprinelo dvodecenijskoj intenzivnoj borbi SPC i države da kulturno nasleđe na KiM sačuvaju u svom okrilju, kao i u ustavnom sistemu i sistemu zaštite kulturnih dobara Srbije., penosi Tanjug.

Kako je naveo, u šest članova nacrta tog zakona pominje se AP Vojvodina, a ni u jednom članu AP Kosovo i Metohija, gde je kulturno nasleđe najugroženije i gotovo svakodnevno izloženo napadima i devastiranju.

S tim u vezi, patrijarh je ukazao na mogućnost nedobronamernih zaključaka o tome da je izostavljanjem južne pokrajine iz teksta krovnog zakona pokrajina isključena iz sistema državne brige, "što svakako nije slučaj i može da umanji značaj ogromnih napora koje država čini u zaštiti srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji".

Ukazao je i na činjenicu da je takvim nacrtom de fakto ukinuto pravo SPC da kulturno nasleđe čiji je vlasnik koristi za sopstvenu misiju, za koju su ta kulturna dobra vekovima i stvarana.

Striktnom primenom ponuđenog rešenja, Crkva bi od vlasnika bila svedena na korisnika i posle osam vekova bi joj bila uskraćena osnovna vlasnička prava koja su svetinja u svim demokratski uređenim društvima i državama, navodi se u dopisu ministarki.

- Izmenama i dopunama predloženog Nacrta zakon neće biti u suprotnosti sa Zakonom o crkvama i verskim zajednicama, što je sada nesumnjivo slučaj - poručuje patrijarh.

Gojković: Prihvaćene sugestije Srpske pravoslavne crkve

 

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković obavestila je patrijarha srpskog Porfirija da su na radnom sastanku prihvaćene sugestije i predlozi koje je Srpska pravoslavna crkva uputila na Nacrt zakona o kulturnom nasleđu, radi poboljšanja i unapređenja teksta Nacrta zakona.

Gojkovićeva je u pismu patrijarhu naglasila da se tekst na koji su dostavljene primedbe i sugestije ne nalazi u fazi Predloga zakona, te time ni u postupku usvajanja pred Vladom Republike Srbije, niti pred Narodnom skupštinom.

Ukazala je da je Radna grupa u okviru Ministarstva kulture i informisanja tek sada, nakon održane četiri panel diskusije u okviru javne rasprave, koja je trajala od 6. do 28. maja, u fazi razmatranja brojnih predloga šire javnosti, s ciljem da se poboljša tekst budućeg Predloga zakona.

Gojkovićeva je navela da je zajednički cilj očuvanje kulturnog nasleđa, a posebna pažnja i zajednički trud i zalaganje usmereni su na zaštitu kulturnog nasleđa koje se nalazi na teritoriji naše Autonomne pokrajine Kosova i Metohije, koje je svakodnevno izloženo napadima i uništavanju.

Izrazila je uverenje da ćemo i u budućnosti, kao i sada, čvrstom saradnjom doći do najboljih rešenja za budući Predlog zakona o kulturnom nasleđu, koji će nakon usvajanja predloga i sugestija doprineti sveukupnoj zaštiti kulturnog nasleđa Republike Srbije i biti još jedan korak u zajedničkim zalaganjima države i Srpske pravoslavne crkve da sačuvamo kulturno nasleđe naše države i naroda za buduće generacije, saopštilo je Ministarstvo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zizi

    31. maj 2021 | 18:15

    Pokušali da provuku zakon, a sada se prave naivni.Tako nešto nije moglo tek tako da prođe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA