≫ 

Ko je "najneodgovorniji" u Srbiji? 15 gradova ima više od 50 % vakcinisanih, 3 ni 25 % nije prešlo

U Srbiji je do sada 38 odsto punoletnog stanovništva primilo obe doze, cilj je da imamo više od 50 odsto

  • 34
Najmanje vakcinisani gradovi, vakcinacija, imunizacija, korona virus, mapa Srbije, GRAFIKA Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

U Srbiji je prema najnovijim podacima dve doze vakcine protiv korona virusa primilio 2.066.153 punoletnih građana, te trenutno imamo oko 38 odsto potpuno vakcinisanog  stanovništva. Gledajući po gradovima, 15 njih ima više od 50 odsto vakcinisanog punoletnog stanovništva, dok tri grada i daje kvare prosek - Novi Pazar, Tutin i Lajkovac.

Kako je sinić izjavio direktor Vladine kancelarije za eUpravu Mihailo Jovanović rekao sinoć, pored 15 gradova u kojima je vakcinisano više od 50 odsto punoletnog stanovništva, još 20 gradova veoma blizu i da će tu brojku preći u narednih nekoliko dana.

- Samo tri lokalne samouprave imaju ispod 25 odsto vakcinisanih, to su Tutin, Novi Pazar i Lajkovac - izjavio je Jovanović za RTS.

Jovanović je kazao da je do sada vakcinisano 12,5 procenata mladih između 18 i 25 godina, kao i 20 odsto onih između 25 i 30 godina.

Ðerlek: Cilj više od 50 odsto vakcinisanih u junu

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas da je jedini način koji bi nam obezbedio mirnije leto upravo  vakcinacija više od 50 odsto punuletnih građana u junu, i dodao da se zalaže za uvođenje novih modela za stimulaciju vakcinacije.

Prema njegovim rečima, dostizanje više od 50 odsto vakcinisanih nije kolektivni imunitet, ali znači uspostavljanje kontrole nad epidemijom.

Premijerka Srbije Ana Brnabić juče je bila preciznija pa je kazala da će biti mnogo mirnija kada u Srbiji bude 56 odsto građana vaksinisano sa dve doze.

Ona je navela da je u Srbiji oko 47 odsto punoletne populacije, odnosno oko 38 odsto vakcinisanih drugom dozom vakcine.

Izrael sa 56 odsto popustio mere

Na pitanje novinara koliko je potrebno vremena da se posao sa vakcinacijom završi pozvala se na iskustva Izraela, i navela da su tamo mere popuštene kada su imali oko 56 odsto potpuno vaksinicane populacije, kao i da bi sa tom cifrom ona bila mirnija. 

- To je prvi cilj koji smo postavili sebi. Volela bih da svako ko može, da se i vakciniše. To je pitanje osnovne građanske dužnosti i odgovornosti. Cilj je da se do 21. juna makar prvom dozom vakciniše više od 50 odsto ukupne punoletne populacije - rekla je premijerka.

Među gradovima koji imaju više od 50 vakcinisanih su Beograd, Priboj, Niš, Užice, Mali Zvornik, Bosilegrad, Kikinda, Novi Sad, Sremska Mitrovica, Kladovo, Kuršumlija... 

Video: Tiodorović o povlasticama za vakcinisane i uvođenju zelenih kartona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Мики

    2. jun 2021 | 08:02

    Не можете на силу приморавати људе да се вакцинишу то је удар на слободу личности сваког грађанина ове наше Србије!

  • Iris

    2. jun 2021 | 08:21

    "najneodgovorniji" su oni koji misle svojom glavom a poslusne ovce su za šišanje i dranje

  • Skso

    2. jun 2021 | 08:25

    I ne treba! Nek oni koji su primili obe doze Fajzera uključe radio i prodju ispred njega i izazvaće smetnje meni se to dešava

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA