Miloš posle 80 godina sahranio oca: Radivoja streljali Nemci 1942., majka mu podigla spomenik

Posmrtni ostaci Radivoja Otaševića sahranjeni su maja ove godine u selu Ljutovnica i počivaće u grobnici koju sada potomci mogu uvek obići i kako kažu, pokojniku zapaliti sveću

  • 6
Miloš Otašević Foto: Rina.rs

Miloš Otašević iz Gornjeg Milanovca tek posle 80 godina dostojno je sahranio svog oca Radivoja kog su Nemci streljali 1942. godine. Od Drugog svetstkog rata mu se izgubio svaki trag, a Radivojeva majka Ljubinka, po savetu sveštenika, sinu je 1949. godine podigla spomenik u selu Ljutovnica iako se tada nije znalo gde se njegovi posmrtni ostaci nalaze.

- Čim je stigao ratni vihor, moj otac se pridružio četničkim odredima, čak je zarobio nemačkog kurira i oduzeo mu važna dokumenta. Od tog momenta kreće hajka na njega - tražili su ga da ga uhvate. Zbog toga nije dolazio kući sve do sestrinog krštenja i to je po njega bilo kobno jer ga je odao komšija i Nemci su ga zarobili. Imao je priliku da pobegne, ali nije želeo jer se plašio da će se neprijatelj osvetiti njegovoj porodici. Posle su ga sproveli u Gornji Milanovac i od tada mu se gubi svaki trag - rekao je za RINU Miloš Otašević.

Prema svedočenjima pojedinaca, Nemci su u decembru 1942. na đubrištu kraljevskog imanja na Oplencu streljali 32 četnika, među njima i Radivoja, a posmrtne ostatke su zakopali u obližnjem kamenolomu. Tek 2005. godine saznalo se za ovu masovnu grobnicu i izdat je nalog za eshumaciju streljanih.

- Pozvali su me da uradim DNK analizu, na osnovu koje je utvrđeno da je moj otac zakopan u toj grobnici i da jedno od iskopanih tela pripada upravo njemu. Tada je usledila komplikovana administrativna procedura i tek sad, pet godina kasnije mogao sam da preuzmem telo kako bi ga dostojno sahranili u grobnici koju mu je još pre skoro 80 godina namenila njegova majka, a moja baba - rekao je Otašević.

Posmrtni ostaci Radivoja Otaševića sahranjeni su maja ove godine u selu Ljutovnica i počivaće u grobnici koju sada potomci mogu uvek obići i kako kažu, pokojniku zapaliti sveću.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Косингас

    2. jun 2021 | 08:19

    Тужна српска историја. Слава погинулом четнику и борцу против нацизма.

  • Laza

    2. jun 2021 | 09:15

    Naježio sam se.... Neka je Vječna slava i hvala junaku, a njegovoj duši mir u Carstvu Nebeskom!

  • Perke

    2. jun 2021 | 09:47

    Drazini četnici su se borili protiv 2 najveća zla u ljudskoj istoriji- nacizma i komunizma. Nikad se nisu predali u toj jezivo borbi, borili su se do zadnjeg atoma snage, do potpunog poraza i izginuca, ali na nogama i sa oružjem u rukama, kao i njihovi slavni preci. Posle nestanka te bezgrobne srpske vojske, pravi Srbi više i ne postoje.. Slava vam, junaci!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA