• 7

Veliki borče, počivaj u miru: Janko (20), za kojeg smo se borili, izgubio bitku sa opakom bolešću

, Telegraf

Janku je trebalo da se presadi koštana srž, ali otkriveno je da to nije moguće zbog metastaza

  • 7
Janko Petrović

Printskrin: Budi human

Janka Petrović (20) iz Aranđelovca, kojem je u septembru 2015. godine postavljena dijagnoza Medulloblastoma gradus IV, i kojem je trebalo da se presadi koštana srž, ali je otkriveno da ne može zbog metastaza, izgubio je bitku sa ovom opakom bolešću. Od njega su se oprostili prijatelji, poznanici i organizatori akcija.

- Nažalost, naš Janko Petrović izgubio je bitku .. Slali smo poruke, učestvovali u akcijama ali to nije bilo dovoljno. Danas sa bolom možemo poslati samo jednu poruku. Veliki borče, hrabri dečače, počivaj u miru …- ovim rečima su se od Janka oprostili njegovi sugrađani na Fejsbuk grupi Aranđeovčani i Aranđelovčanke.

Nakon što mu je postavljena dijagnoza, Janko je operisan na Klinici za neurohirurgiju i sprovedeno mu je kombinovano onkološko lečenje.

Redovno je kontrolisan i bio je bez tegoba, da bi prvih osam meseci 2019. godine imao tri epizode neurološkog pogoršanja - trnjenje leve polovine lica, ruku, nogu, pojava gubitka govora u trajanju od petnaest minuta, glavobolje, mučnine...

Pregledan je od strane neurologa pod kliničkom slikom TIA. Učinjen je redovni kontrolni MR pregled endokranijuma i kičme septembra meseca 2019. godine. Tada je dijagnostifikovano da je došlo do povratka bolesti i pojava metastaza u kičmi, a bez prisustva metastaza na mozgu.

Prema konzilijarnoj odluci, započeto je novo lečenje. Nakon trećeg ciklusa hemioterapije, Jankov slučaj je prikazan Komisiji za transplantaciju na Institutu na majku i dete, gde je procedura sakupljanja matičnih ćelija uspešno urađena putem afereze.

Nažalost, kontrolni magnet, tri meseca kasnije, nije pokazao povlačenje metastaze u potpunosti, tako da procedura megahemoterapije i transplantacije koštane srži nije urađena.

Konzilijum za tumore CNS donosi odluku da Janko nastavi sa primanjem hemioterapije održavanja. Nakon primljenog trećeg ciklusa, došlo je do neurološkog gorenavedenog pogoršanja, gde su se epizode javljale svakog drugog dana. Iz tog razloga mu je urađen kontrolni magnet 03. 6. 2020. godine, koji je pokazao da Janko ima nove metastaze u glavi, dok su metastaze u kičmi ostale iste.

S obzirom da u Srbiji više nije moguć nastavak lečenja jer su primenjeni svi zvanični medicinski protokoli, Janko je potražio pomoć u inostranstvu. Na osnovu rezultata Onkonomik plus testa, predložena mu je nova terapija i nastavak lečenja u Solunu. za šta mu je bila neophodna naša pomoć.

Počivaj u miru. 

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Da

    Jadan decko ,steta sto se deca kao Janko bore za zivot a neki zdravi i pravi se ubijaju ,tuku ,skacu odakle stignu...E dete ,dete .Saucesce porodici.

  • Bgd

    Saučešće porodici. Uvek se potresem kada procitam ovakvu vest.

  • Marina

    😥😥😥😥😥😥

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima