≫ 

Usvojena Strategija razvoja obrazovanja i vaspitanja 2030. i dva zakona o visokom obrazovanju

Minstar prosvete istakao je da je Strategija usvojena u cilju unapređivanja kvaliteta obrazovno-vaspitnog procesa, sa fokusom na obrazovanju usmerenom na učenika i razvoju njegovih kompetencija, kao i primena savremenih pristupa, metoda i tehnika

  • 1
Studenti, amfiteatar Foto-ilustracija: Shutterstock
Studenti, amfiteatar Foto-ilustracija: Shutterstock

Vlada Srbije usvojila je Strategiju razvoja obrazovanja i vaspitanja 2030, kao i dva zakona iz oblasti visokog obrazovanja - Predlog zakona o studentskom organizovanju i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić istakao je da je Strategija razvoja obrazovanja i vaspitanja 2030. usvojena u cilju unapređivanja kvaliteta obrazovno-vaspitnog procesa, čime je fokus na obrazovanju usmerenom na učenika i razvoju njegovih kompetencija, kao i primena savremenih pristupa, metoda i tehnika.

- Strategija obrazovanja i vaspitanja do 2030. predstavlja plan za nastavak reformi koje će omogućiti da više dece bude obuhvaćeno obrazovanjem, da obrazovni sistem odgovori na zahteve tržišta rada, odnosno da kod učenika razvije znanja, veštine i kompetencije koja su neophodne za svet rada i budućnost. Strategija uvažava potrebe unapređivanja kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pripadnika nacionalnih manjina, kao i učenika sa smetnjama u razvoju - rekao je ministar.

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju omogućava da Srbija povrati punopravno članstvo u Evropskoj asocijaciji za obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA) i produžetak roka za završetak studija za takozvane stare studente.

Predlog Zakona o studentskom organizovanju omogućava stvaranje različitih studentskih organizacija, poput studentskih konferencija, koje će imati u nadležnosti usaglašavanje stavova i koordinisanje studentskih parlamenata i uticaj na upisnu i javne politike od značaja za studentsku zajednicu, kao i unapređenje njenog položaja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA