Zabluda roditelja čija deca idu u vrtić: Idu po potvrde kod državnog lekara, a može i od privatnog

Potvrda od pedijatra iz državne ustanove neophodna je samo u jednom slučaju, nakon izostanka, a za povratak u kolektiv može i od lekara iz privatne prakse

  • 10
Dete kod lekara i u vrtiću Foto: Shutterstock

Mnogi roditelji čija deca idu u vrtić u zabludi su da dete nakon izostanka mogu da vrate u kolektiv samo uz potvrdu da je zdravo koju je izdao pedijatar iz državnog doma zdravlja, međutim, važi se i ona koju izda i pedijatar iz privatne prakse.  

Mnoge predškolske ustanove praktikuju da prihvataju samo takozvane državne potvrde. To je pogotovo bilo učestalo u jeku kovid epidemije u Srbiji, kada su se se zbog potvrda dodatno punile čekaonice doma zdravlja.

Za tim, međutim, nije bilo potrebe, jer su potvrde od pedijatra iz državne zdravstvene ustanove obavezne samo prilikom upisa dece u vrtić, kažu za Telegraf.rs u beogradskom Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu.

- Samo prilikom upisa dece u vrtić, neophodno je da potvrda bude od pedijatra iz državnog doma zdravlja, a pored potvrde roditelj treba da dostavi i vakcinalni karton. Nakon izostanka deteta iz kolektiva, ono se u može vratiti u grupu i sa potvrdom lekara iz privatne prakse - kažu za Telegraf.rs u Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu.

Potvrdu lekara, da bi se vratilo u kolektiv, dete mora da ima ako je izostalo 5 radnih dana. U Predškolskim ustanovama se ona traži i ukoliko je dete izašlo iz vrtića sa temperaturom, nebitno koliko je dana nakon toga bilo odsutno, što je razumljivo.

U vrtićima u Srbiji, a podsetimo, još se sprovode protivepidemiološke mere.  

Roditelji ulaze u ustanovu sa maskama kada dovode i odvode dete. Prolaze dezobarijere. Na ulazu se i roditeljima i deci meri temperatura i dezinfikuju ruke. Istu proceduru roditelji prolaze i kada dolaze po dete.

Vrtići u Srbiji, zbog epidemije korona virusa nisu radili od 15. marta kada je počelo vanredno stanje pa sve do 11. maja kada su ponovo otvorili svoja vrata.

Tada su isprva u obdanište išla samo deca čiji su roditelji morali fizički da budu prisutni na poslu, što su morali da dokažu potvrdom poslodavca.

Video: Dr Pelemiš otkrio da li bi deca trebalo da nose maske u vrtićima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JA

    4. jun 2021 | 21:24

    Privatni pedijatar se PLACA zaboravili ste da napisete

  • Ana

    4. jun 2021 | 21:09

    Privatni pedijatar se kao prvo plaća a kao drugo ne može zaposlenom roditelju da otvori i zatvori bolovanje ako mu je dete bolesno .

  • Miki

    4. jun 2021 | 21:22

    Koliko košta potvrda kod privatnog pedijatra?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA