≫ 

"Bežala sam sa porodicom, komšija je otvorio štalu da se stoka spase. Upozoreni smo na šrapnele"

Kako saznajemo, u toku je čisćenje terena, policija je blokirala selo Pridvorica kojim se, nakon eksplozije, širi neprijatan miris

  • 3
Stoka, Požar, Sloboda, Čačak

Foto: Pixabay, RINA

Kolika je šteta nastala nakon eksplozije koja je tokom noći izbila u namenskoj fabrici "Sloboda" iz Čačka, još nije poznato, budući da nadležni na terenu trenutno utvrđuju posledice. Reporteri Telegrafa zatekli su nešto mirniju situaciju u krugu firme. Kako nam je na licu mesta rečeno, meštani okolnih sela i dalje su u šoku.

Jedna stanovnica zaseoka Tomaševići, u selu Pridvorica, koja stanuje nadomak magacina koji su eksplodirali, rekla je za Telegraf da je sa mužem, dvoje dece i majkom sela u kola i otišla u grad kod sestre ne bi li se skolonila od eksplozije.

- Jutros smo se oko pola osam vratili kući, jer imamo mnogo stoke, da ih obiđemo i nahranimo. Upozoreni smo na šrapnele kojih ima svuda po dvorištu - objasnila je.

Pri povratku kući, žena je zatekla ostatke municije, a saznala je da je njenom komšiji stradala stoka.

- Komšije su juče, kada su krenuli u evakuaciju, otvorile vrata štale kako bi ispustili životinje u slučaju da šrapnel ili nešto pogodi štalu. Međutim, jedno june je pri bekstvu izgleda zagazilo na neki ekplozivni deo koji je završio o dvorištu i stradalo - rekla nam je žena.

Na ulazu u selo Pridvorica ekipu Telegrafa je zaustavila policija, iz bezbednosnih razloga, budući da je u toku čišćenje terena. U vazduhu se oseća miris čađi, a dim i dalje tinja.

Kako je ranije javljeno, meštani sela Pridvorica već su prijavili nadležnima da im je stradala stoka.

Odmah nakon eksplozije evakuisano je 60 zaposlenih, kao i stanovništvo iz okolnih kuća. Mnogi građani su noć proveli u podrumu.

Eksplozija je izbila u magacinu gotovih proizvoda, manjeg kalibra.

U gradu redovno, čeka se izveštaj o šteti

 

Kako je naglasio za Telegraf načelnik Gradskog štaba za vanredne situacije u Čačku Bratislav Zečević, trenutno se stvaraju uslovi za povratak normalnog života u naselja koja su najviše oštećena posle eksplozije u fabrici "Sloboda".

- Ono što mogu da vam kažem jeste da se radi na stabilizaciji električne mreže, da bi ljudi mogli da imaju uslove za normalan život. Sinoć je sektor za vanredne situacije izvršio evakuaciju ugroženih građana. Inače, kao gradski štab nismo dobili nikakve zahteve za angažovanje pripadnika civilne zaštite - objasnio je.

Kolika je materijalna šteta, još uvek nije poznato.

Radnici fabrike "Sloboda" danas neće ići na posao. Za razliku od njih, ostali Čačani nastavljaju sa svojim svakodnevnim životnim aktivnostima, rečeno nam je.

- Život se za sada normalno odvija. Građani koji žive u okolini fabrike su sigurno još uplašeni, ali ostali sasvim normalno funkcionišu. I sam sam malopre bio na poslu, prolazio kroz centar, sve deluje kao i pre. Naravno, videćemo tek kakve će posledice biti kad nadležne službe utvrde da li je bilo zagađenja i ostalo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slađa

    4. jun 2021 | 13:57

    Nabavite jod. Ako neko u Prigrevici oseti mučninu ili dobije opekotine, odmah da prijavi medicinskoj službi u Čačku. Institut u Vinči i regionalni instituti za nuklearnu energiju ako ih ima, da izmere radioaktivnost na svojim lokacijama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA