≫ 

Kakve su prognoze za leto? Kon objašnjava možemo li da očekujemo novi udar korone

Kon kaže da je skoro nemoguće da se u Srbiji ponovi situacija s kovid-19 kakva je bila u decembru, martu i aprilu, ali je dodao i da je, što se tiče jeseni, nemoguće sada reći da virusa neće biti

  • 18
Predrag Kon Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa epidemiolog dr Predrag Kon kaže da je situacija u Srbiji dosta bolja nego ranije, ali da i dalje treba biti oprezan jer virus i dalje cirkuliše.

- Mi imamo situaciju koja je mnogo bolja, neuporedivo bolja u odnosu na decembar ili mart i april mesec, ali svedoci smo bili porasta - rekao je Kon.

Upitan da li bi opet moglo da nam se dogodi nagli skok broja obolelih, Kon odgovara optimistično.

- Takav porast, usuđujem se da kažem, nije moguć. Moralo bi da dođe do takve izmene virusa da svi oni ljudi koji imaju imunitet postanu osetljivi - rekao je epidemiolog.

Ipak, ovo ne znači da korona virusa više nema i da bi bilo neodgovorno reći da nema više opasnosti.

- Kod nas sada nema porasta, kod nas je usporavanje u Beogradu. Ipak, reći sada da neće biti ničega je neodgovorno. Malo je verovatno da će biti takvog porasta koji bi nas ozbiljno uznemirio, ali to govorim za leto. Govoreći o jeseni, gotovo je nemoguće očekivati da virusa uopšte nema jer mi nismo dostigli taj nivo i moramo i dalje da radimo na vakcinaciji. Nema drugog izlaza od vakcinacije - istakao je Kon.

On je rekao i da su nedelje u pitanju da koroni zadamo najjači udarac.

- Nedelje su u pitanju da spustimo virus do tog nivoa da nema ozbiljnog rizika, da se mirno otvaramo. Kad se mirno otvorimo, neće biti klasičnih zabrana, nego će sve biti prepušteno organizatorima događaja. Vakcinacija je jedini izlaz - objasnio je Kon.

Video: Da li nam na jesen stiže novi talas?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA