Vladica ponovo u neobičnoj akciji: Ispod stepeništa pronašao čak 3 smuka, zmije ga ujedale više puta

Sada je vreme parenja zmija, a akcije hvatanja kod Vladice Stankovića postale su svakodnevica

  • 7

Vladica Stanković, ukrotitelj zmija iz Vladičinog Hana i možda jedini hvatač gmizavaca u Srbiji ovih dana ima pune ruke posla, odnosno - zmija.

Sa lepšim vremenom, počinje i njihovo parenje, a ljudi iz Vladičinog Hana i okoline pronalaze ih u motorima, kolima, kućama... U nedelju je Vladici stigao poziv na koji je odmah morao da reaguje. U jednoj porodičnoj kući u selu kraj Vladičinog Hana, majstori koji su uvodili struju, pronašli su ispod stepenica nekoliko zmija.

Stanković kaže da je došao po pozivu i baš na tom mestu pronašao čak tri eskulapova smuka, zmije koje, kako objašnjava Vladica, nisu otrovnice.

- U toku dana sam imao još jednu intrevenciju, u jednoj staroj kući pronašao sam jednu zmiju, iako su mi rekli da imaju još jednu koju nisam pronašao. Dešava se to u ovom periodu, da budu tri, pa i četiri intervencije dnevno - navodi Vladica.

Kako kaže, zbog kiše i vremena koje nije tipično za ovo doba godine, one se skrivaju, te ih je teže uočiti. Naš sagovornik napominje da nema straha, s obzirom na to da veoma dobro poznaje zmije.

- Jesu me ujele neotrovnice, više puta, ali otrovnice nisu nikada, hvala Bogu. Neotrovne nisu toliko opasne, ali se hrane glodarima, pa može da dođe do infekcije, trovanja... Zato treba znati prvu pomoć - ističe Vladica.

Naš sagovornik objašnjava i kakva je procedura kada uhvati zmiju.

- Po prijavi građana, ja izlazim na intervenciju, sve te zmije se hvataju, stavljaju se u kutiju, a onda ih vraćam u prirodu, bitno da to nije urbana sredina gde ima kuća. Cilj je vratiti ih u njihovo prirodno stanište, zmije su i zakonom zaštićena vrsta izuzetno važna za ekosistem - napominje on dodajući da ogoromnu podršku u svom radu dobija od Zavoda za zaštitu od prirode.

Podsetimo, pre nekoliko dana, Stanković je uhvatio smuka u kući bake Nade, a krajem maja pomogao je još jednoj porodici da pronađu i sklone iz svog doma smuka dugačkog oko 1.6 metara.

Video: Porodica iz Vladičinog Hana pronašla zmiju u krovu, Vladica uhvatio smuka dugačkog 1.6 metara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • .

    7. jun 2021 | 18:35

    Svaka mu čast. Ja sam jedva skupio hrabrosti da pogledam video.

  • Goks

    7. jun 2021 | 19:09

    Svaka cast dobri covece

  • Zepe

    7. jun 2021 | 20:17

    Tu stvarno čovek mora imati petlju! Živce kao konopce ,visok nivo koncentracije i veeeeeliki nivo hrabrosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA