• 9

Brže i lakše u kontaktu sa administracijom: Svi podaci građana na jednom mestu

Reforma javne uprave uz podršku Evropske unije

  • 9
e-uprava

Marija Obradović/Foto: Ivan Županc

Centralni registar stanovništva jedan je od četiri osnovnih registara na kojima se zasniva razvoj savremene elektronske uprave. Svi lični podaci građana sada se nalaze na jednom mestu - objašnjava direktor Kancelarije za informacione tehnologije i eUpravu Mihailo Jovanović. Kaže da se u Centralnom registru stanovništva nalaze podaci iz trinaest različitih baza podataka pet različitih institucija.

- Dok nije postojao Centralni registar stanovništva te podatke građana smo nalazili u pet različitih institucija. Sada su ti podaci svi na jednom mestu što je neverovatno bitno i za same građane, ali i za razvoj savremene elektronske uprave. U ovom trenutku građanima je omogućeno da vide svoje podatke u Centralnom registru stanovništva preko Portala elektronske uprave i čak da signaliziraju ukoliko vide da neki od tih podataka nije kako valja. Tu se nalaze podaci iz Ministarstva unutrašnjih poslova, podaci iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, podaci iz centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, podaci iz Katastra i podaci lokalne poreske administracije - navodi Jovanović.

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović registar vidi kao alat kojim će državna uprava građanima omogućiti brže, efikasnije i jeftinije izvršenje brojnih administrativnih procedura.

e-uprava

Marija Obradović/Foto: Ivan Županc

- Prvi put u Srbiji, građani neće imati potrebu da gube svoje vreme, svoj novac prikupljajući različite potvrde i dokumenta nadležnih organa, već će državni službenici to raditi za njih jednostavnim uvidom u savremeni informacioni sistem. Prilikom razvoja Centralnog registra mi smo primenili su najmodernije tehnologije zaštite podataka od bilo kakve vrste zloupotrebe i neovlašćenog pristupa - kaže ona.

Da biste pristupili registru neophodno je da se na bezbedan način prijavite preko portala E-Uprave.

e-uprava

Mihailo Jovanović/Foto: Ivan Županc

- To znači da može da pristupi portalu ili sa kvalifikovanim elektronskim sertifikatom ili sa mobilnim telefonom, dakle da potvrdi svoj identitet sa mobilnim telefonom, jer su to jedini bezbedni načini pristupa Centralnom registru stanovništva. Tada će mu se pojaviti opcija pregleda ovih podataka i građani na jednostavan način pristupaju svim ovim podacima iz trinaest različitih registara. Ali mnogo je bitnije da tim podacima sada polako kreću da pristupaju i državne institucije tako da uvek imaju ažurne podatke o građanima što će nam omogućiti razvoj naprednih usluga elektronske uprave. Pravi primer za to je skoro donet Zakon o socijalnoj karti koji će se u potpunosti osloniti na Centralni registar stanovništva gde ćemo po prvi put u tom segmentu socijalne zaštite imati sve podatke o svim davanjima i imaćemo mnogo pravedniji sistem socijalnih davanja - objašnjava Mihailo Jovanović.

Centralni registar stanovništva deo je celokupnog procesa reforme javne uprave, koja se u Srbiji sprovodi uz podršku Evropske unije.

- Svi podaci Centralnog registra stanovništva se čuvaju u Državnom data centru po svim tehničkim i bezbednosnim standardima. Od skoro je pušten i Data centar u Kragujevcu tako da se kopije podataka nalaze i u Kragujevcu, a u oba ova Data centra primenjujemo najviše standarde pristupa podacima, čuvanja podataka, tako da građani ne moraju da brinu za bezbednost i sigurnost svojih podataka - kaže direktor Kancelarije za informacione tehnologije i eUpravu Mihailo Jovanović.

Direktna korist za građane, jer Centralni registar stanovništva omogućava da se svi njihovi lični podaci nalaze na jednom mestu i olakšavaju izvršavanje prava i obaveza u kontaktu sa državnom administracijom.

(Telegraf.rs/PR)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Haha

    Ma kako da ne?! Zavisi da li postavljate pismene ili preko veze ljude da rade taj posao. Licnu kartu kad menjam,uneli mi pogresno prezime...imam uvek problem..i nisu oni krivi.Zasto traze na uvid izvod iz MKR gde je ispravno napisano🤔?! U opstini,za legalizaciju,na dokumentima ispravno prezime,kad salju preporuceno pismo pogresno(ono iz MUPa),u posti nece da mi daji jer se prezime ne slaze sa prezimenom iz LK.Vec 3puta pisem da su pogresili prezime,i opet isto....

  • K.M. Bg

    A šta je sa lažnim (fiktiunim) adresama građana. Kupio sam stan pre 4 god, cela porodica se još vodi na adresu stana koji sam kupio. Adrese sam im pasivizirao u MUP-u, ali računi, opomene za parkiranje, opomene banaka, poziv izvršelja... stiže na moju (njihovu nekadašnju adresu). Kad god to prijavim, niko nije nadležan.

  • Dusan

    Ne funkcionise

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima